Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ρουμλουκιώτικες συνταγές για το αρνί του Πάσχα

Δυο συνταγές για το πασχαλινό αρνί, όπως συνεχίζουν πολλά νοικοκυριά να το κάνουν ακόμη και τώρα. Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε πως είναι πολύ πιο νόστιμο από το αρνί στην σούβλα. Ο παραπλανητικός που το έχει δοκιμάσει προσυπογράφει, αφού η γεύση του δεν παίζεται...
Ας δούμε δυο ρουμλουκιώτικες παραλλαγές 
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κλειστό αρνάκι - κατσίκι με κρεμμύδια στο φούρνο...

Παραδοσιακό φαγητό για το πασχαλινό τραπέζι στην ευρύτερη περιοχή
Αλεξάνδρειας - Περιχώρων, στο γνωστό Ρουμλούκι.
 Υλικά
½ αρνί 1 αντεριά
2 κιλά κρεμμύδια πράσινα δυόσμο
½ κιλό ρύζι λάδι
1 συκωταριά πιπέρι (κόκκινο - μαύρο), αλάτι
Εκτέλεση
Αφού ζεματίσουμε την αντεριά και τη συκωταριά, τα ψιλοκόβουμε και τα
ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια που τα έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει. Παίρνουν μια βράση και ρίχνουμε τα υλικά έκτος από το ρύζι, που το ρίχνουμε στο τέλος. Σ' ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το αρνάκι (αλατισμένο και με κόκκινο πιπέρι) στη μέση και το φαγητό γύρω - γύρω, συμπληρώνουμε και το ανάλογο νερό και σκεπάζουμε το ταψί με δύο κεραμίδες (καλά πλυμένες).
Καίμε το φούρνο (παραδοσιακό φούρνο στην αυλή) αρκετή ώρα και όταν
κοκκινίσει καλά, βάζουμε το ταψί και κλείνουμε με λάσπη την πόρτα του φούρνου για να μην περνάει καθόλου αέρας. Το φούρνισμα γίνεται το βράδυ του Μ. Σαββάτου και ανοίγουμε το φούρνο την Κυριακή του Πάσχα.

Πασχαλιάτικο αρνί (ή κλειστό. Καμποχώρι Ημαθίας)
 Υλικά
μισό αρνί ένα ποτήρι ρύζι
πράσινα κρεμμυδάκια αλάτι
μια αντεριά αρνίσια πιπέρι (κόκκινο - μαύρο)
μια συκωταριά αρνίσια 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα
βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ζεματιστούν και τ' αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.


Αφού στραγγίσουν, τα βάζουμε σ' ένα ταψί και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Η συκωταριά πρέπει να είναι, βρασμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια. Τα έντερα πρέπει να τα γυρίσουμε προσεχτικά, να τα πλύνουμε πολύ καλά, να τα βράσουμε και τέλος να τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια. Αφού τοποθετήσουμε τα υλικά στο ταψί όλα μαζί, βάζουμε από πάνω το αρνί. Όλα αυτά τα σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και είναι έτοιμα για να τα ψήσουμε στον παραδοσιακό φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ