Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ


Μια σειρά από ερωταπαντήσεις για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταβάλει κάποια δόση προς το ΔΝΤ «φιλοξενεί» το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
Στον πρόλογο του θέματος ξεχωρίζει η επισήμανση ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα σχεδόν € 1.600.000.000, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ότι η χώρα μας «δεν μπορεί και δεν θα ανταποκριθεί, αν δεν υπάρχει συμφωνία».
Δείτε τις ερωταπαντήσεις:
Πότε είναι οι επόμενες πληρωμές προς το ΔΝΤ;
Η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου € 20 δισεκατομμύρια σε κεφάλαιο τα επόμενα εννέα έτη, για τα δάνεια διάσωσης που έχει λάβει. Τέσσερις πληρωμές, συνολικού ύψους περίπου € 1.6 δισεκατομμύρια οφείλονται τον επόμενο μήνα, ξεκινώντας με μια πληρωμή 308.000.000 ευρώ στις 5 Ιουνίου. Άλλα € 347 εκατομμύρια πρεπει να πληρωθούν στις 12 Ιουνίου, 578.000.000 στις 16 Ιουνίου και € 347.000.000 στις 19η Ιουνίου.
Γιατί υπάρχει ανησυχία για την αποπληρωμή των οφειλών;
Η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και βασίζεται σε δάνεια διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της σχετικά με τους όρους που συνδέονται με αυτά τα δάνεια έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις εξωτερικές πληρωμές μέσω ενός συνδυασμού μέτρων, όπως η καθυστέρηση οφειλών σε προμηθευτές και πωλητές, φορολογικά κίνητρα για το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, κατάσχεση ταμειακών αποθεμάτων των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κ.α.
Τι λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι για την πληρωμή;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές υποχρεώσεις για όσο χρονικό διάστημα μπορεί. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει εάν τα κρατικά ταμεία έχουν αρκετά μετρητά για τις πληρωμές του Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα δώσει προτεραιότητα στην πληρωμή των συντάξεων και των μισθών. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νίκος Βούτσης, ο οποίος δεν έχει την οικονομική εξουσία λήψης αποφάσεων, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο, και δεν θα γίνει αν δεν υπάρχει συμφωνία για να ξεκλειδώσετε τα κεφάλαια διάσωσης.
Ερ: Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει;
Ένα άτομο με άμεση γνώση της θέσης ρευστότητας της χώρας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αρκετά μετρητά, τουλάχιστον για την πληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου. Ένας διεθνής αξιωματούχος που συμμετέχουν στην ελληνική ομάδα διαπτραγμάτευσης, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει, ενδεχομένως μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, αν εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα.
Μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει την αναβολή της πληρωμής του ΔΝΤ;
Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνειά της, ούτε αποδέχεται «κούρεμα» (write-offs). Ωστόσο, μια χώρα μπορεί να ζητήσει άδεια για να προχωρήσει σε μία ομαδοποίηση των υποχρεώσεών της προς το Ταμείο όταν αυτές είναι πολλές σε διάστημα ενός μηνός. Αυτή η ομαδοποίηση έχει ως στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία στην επεξεργασία των πληρωμών και υπάρχουν προηγούμενα χωρών που χρησιμοποίησαν αυτήν την επιλογή. Στην περίπτωση της Ελλάδα, θα «αγοράσει» χρόνο μέχρι τις 19 Ιουνίου.
Ερ: Τι θα συμβεί αν «χαθεί» η πληρωμή του ΔΝΤ;
Η αποτυχία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τα επίσημα δάνεια δεν προκαλεί αυτόματα μια υποβάθμιση στην κατηγορία «default». Η πιο άμεση επίπτωση μετά από μια χαμένη πληρωμή θα γίνει αισθητή στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Χωρίς πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες με «αιμορραγία» καταθέσεων βασίζονται στον ELA gia να παραμείνουν στη ζωή. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιορίσει ή να διακόψει την πρόσβαση σε αυτή την σανίδα σωτηρίας, αν κρίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αρκετό αποδεκτές εξασφαλίσεις.
Ερ: Τι είναι cross-default;

Η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ, δίνει τη δυνατότητα σε άλλους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, να απαιτήσουν την άμεση εξόφληση του συνόλου των δανείων τους, μια διαδικασία γνωστή ως επιτάχυνση.

 
Πηγή:  www.thetoc.gr
/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ