Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

29,1 δισ. το κόστος του 3ου Μνημονίου που ζητάει ο Τσίπρας


Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για μια νέα διετή συμφωνία που περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου.
Στο αίτημα ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει μικρή επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, για να αποφευχθεί χρεοκοπία. Το νέο πρόγραμμα έχει κόστος 29,1 δισ. ευρώ.
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση και τονίζει ότι μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.
«Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής», αναφέρει η ανακοίνωση.
Να θυμίσουμε ότι χθες ο Γιουνκέρ πήρε μια τελευταία πρωτοβουλία πάνω στην τελευταία πρόταση της Κομισιόν, για να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνησης.
Διαβάστε την πρόταση
Αγαπητέ εκπρόσωπε και κύριε Πρόεδρε
Για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας (στο εξής “Δημοκρατίας ή “Ελλάδα) με το παρόν σας υποβάλλουμε το αίτημά μας για την στήριξη της σταθερότητας με όπως αυτή περιγράφεται στα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης του ESM.
Όπως γνωρίζετε, η Δημοκρατία μας αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά χρηματοπιστωτικά προβλήματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:
Δεν υπήρξαν καταβολές από το Δεύτερο Πρόγραμμα (στο εξής “Πρόγραμμα”) από τον Ιούλιο του 2014
Η Δημοκρατία μας δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό την έννοια του άρθρου 1 του Οδηγού περί Δανείων (στο εξής Οδηγίες) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (στο εξής ESM)
Το Πρόγραμμά μας λήγει στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για επέκταση του και επιπλέον διαπραγματεύσεις δεν έγινε αποδεκτό, και
Ο μηχανισμός επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) δεν έχει επεκταθεί από την ΕΚΤ και οπότε έχουν αναγκαστικά επιβληθεί Περιορισμοί Κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Δεδομένων των προαναφερθέντων και δεδομένου ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι η καταληκτική προθεσμία που έθεσε το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, Η Ελλάδα αιτείται χρηματοπιστωτική βοήθεια για την σταθερότητα από τον ESM στη μορφή διετούς Δανείου (“Δάνειο”) εφόσον όλες οι συνθήκες που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών καλύπτονται. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και τις υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας.
Σε συνδυασμό με το Δάνειο, η Ελλάδα αιτείται από τον EFSF την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναμόρφωση (σ.μ. επιμήκυνση) στο πνεύμα των προτάσεων που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέχρι το τέλος της περιόδου του Δανείου ή και νωρίτερα, η Ελλάδα στοχεύει να επανακτήσει πρόσβαση στις Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Αγορές για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό το Δάνειο και να τεθεί σε λειτουργία η Ελλάδα αιτείται την παράταση του τρέχοντος προγράμματος από το Eurogroup για μια σύντομη περίοδο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα κηρυχθεί τεχνική στάση πληρωμών.
Η Ελλάδα είναι πλήρως αφοσιωμένη στο να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της δημόσιο χρέος με τρόπο που εξασφαλίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.
Στη διάθεσή σας,
Αλέξης Τσίπρας

Πηγή ysterografa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ