Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες του Ντονμπάς στην Ουκρανία

Η παραπάνω είδηση έχει σημασία για τον ελληνισμό της περιοχής, και ουσιαστική και μεταφορική. Διότι και εν όψει του χειμώνα η κατάσταση σε πολλές περιοχές και χωριά γίνεται ανυπόφορη. Έτσι, κάθε βοήθεια μπορεί να σώσει ζωές. Αναδείχνεται ένα θέμα που για τις επίσημες ελληνικές αρχές είναι ανύπαρκτο (!). 
Επικεφαλής αυτής της ανθρωπιστικής εκστρατείας είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου "ΦΙΛΙΑ", Γκεόργι Μουράντοφ....

Ο ελληνομαθής διπλωμάτης που η επαγγελματική του καριέρα ήταν και εξακολουθεί να είναι δεμένη με τον Ελληνισμό, αυτός που από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανέλαβε το πόστο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κριμαίας, μπήκε στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. Εις βάρος της Ρωσίας, με την ένοχη και σιωπηλή συμμετοχή των ελληνικών και κυπριακών αρχών. Ας είναι...
Καλούν σε εθνοκάθαρση
Στην περιοχή του Ντονμπάς, παρά τη εκεχειρία που διακηρύσσεται, οι ένοπλοι εθνικιστές και η στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου συνεχίζουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών, όπου κατοικεί σημαντικός αριθμός Ελλήνων. Μεγάλο μέρος του ουκρανικού Τύπου, υποταγμένο στις εθνοκαθαρτικές βλέψεις της ηγεσίας  καλεί ανοικτά σε εθνική κάθαρση. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα "Politicantrop", διακηρύσσει ανοικτά τη θέση ότι όλος ο μη ουκρανικός πληθυσμός του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, "εδώ και αρκετό καιρό, έπρεπε να είχε εκδιωχθεί από την Ουκρανία".
Ο πρόσφατος βομβαρδισμός της πολίχνης Σαρτανά που είχε ως συνέπεια να χαθούν επτά ζωές και να απομείνουν σακάτηδες άλλοι 15 άνθρωποι, είναι μια μόνο περίπτωση όπου οι πληθυσμοί με ελληνικές ρίζες υποφέρουν από τους βομβαρδισμούς. Το περασμένο καλοκαίρι στους οικισμούς Ραζντόλνογιε (η παλιά ελληνική ονομασία ήταν Μεγάλη Καρακούμπα), και Στύλα έγιναν σφοδρές μάχες με θύματα και σοβαρές υλικές καταστροφές. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στη πόλη Σταρομπέσεβο όπου τον περασμένο Ιούλιο εισέβαλαν τάγματα καταδίωξης των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτοικοι συλλαμβάνονταν με την παραμικρή υποψία συμπαράστασης προς τους μαχητές - πολιτοφύλακες, μεταφέρονταν σε στρατόπεδα και υπόκειντο σε ταπεινώσεις και εξευτελισμούς. Ο ερχομός του χειμώνα βρίσκει τους κατοίκους με σοβαρές ελλείψεις σε βαρύ ρουχισμό τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Στις ελληνικές περιοχές

Η περιοχή Σταρομπέσεβο, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Ντονιέτσκ, περιλαμβάνει διοικητικά και τη Στύλα και το Ραζντόλνογιε. Εκεί είχαμε βρεθεί το μακρινό 1991 σε ένα χώρο με το 90% του πληθυσμού να είναι ελληνικής καταγωγής, με μουσείο της πιο γνωστής Ελληνίδας πριν από τον παγκόσμιο πόλεμο, της Παναγιώτας Αγγελίνη (Πάσσα Αγγέλινα). Η νεαρή τότε κοπέλα ήταν η πρώτη που ανέλαβε χειρίστρια ... τρακτέρ, οργώνοντας τεράστιες εκτάσεις της αναδυόμενης τότε σοβιετικής αγροτικής οικονομίας. Αποτελούσε τιμή για τους Ελληνες του Σταρομπέσεβο που μια δική τους είχε την πρωτοβουλία αυτή. Αργότερα έγινε δεκτή στη Μόσχα από τον σοβιετικό ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος την έφερνε ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη σοβιετική νεολαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ