ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4,6 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να εξασφαλίζει η χώρα μας από τη διαχείριση των τοξικών φαινολών που κρύβονται στα απόβλητα των ελαιοτριβείων...
Τη μετατροπή των αποβλήτων σε «χρυσάφι» επιχείρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ηλία Καστανά.
Τη μετατροπή των αποβλήτων σε «χρυσάφι» επιχείρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ηλία Καστανά.
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των φαινολών χρησιμεύουν, επίσης, στα συμπληρώματα διατροφής και στα πρόσθετα συστατικά τροφίμων, ενώ χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία για την παρασκευή καλλυντικών και άλλων προϊόντων.
Η ετήσια παραγωγή του «χρυσού» προϊόντος από τον κατσίγαρο θα πωλείται στη βιομηχανία με τεράστια οικονομικά οφέλη. Η τιμή στην αγορά, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Ηλ. Καστανά, εκτιμάται στα 2.000 ευρώ το κιλό.
Φυσικά, οι απεριόριστες δυνατότητες δεν τελειώνουν εδώ. Το 80% του κατσίγαρου που δεν καθαρίζεται από το φίλτρο αποστέλλεται σε μια δεξαμενή στο έδαφος και γίνεται εδαφοβελτιωτικό. Παράλληλα, τα στερεά απόβλητα του κατσίγαρου χουμοποιούνται (δηλαδή συγχωνεύονται με άλλα οργανικά και βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα), δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο βιολογικό λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας.
«Η επικερδής “πράσινη” επιχείρηση που στήθηκε στο ελαιοτριβείο στο Αλάγνι της Κρήτης θα ανακουφίσει το περιβάλλον από τις τοξικές φαινόλες, δίνοντας μία επιπλέον λύση στο οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών της χώρας», αναφέρει ο Ηλ. Καστανάς
Το πρόγραμμα που εκτελεί το πανεπιστήμιο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προβλέπει ότι μέσα στον χρόνο θα λειτουργήσουν άλλα δύο εργοστάσια στο χωρίο Αλάγνι, σε συνεργασία με την εταιρεία Μεσογειακή Α.Ε.
Εθνική πηγή εισοδήματος
Η Ελλάδα παράγει 230.000 με 280.000 τόνους τον χρόνο. Κατά μέσο όρο, έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 λίτρο λάδι παράγονται 5 λίτρα κατσίγαρου. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1.150.000 τόνοι ρυπαίνουν ετησίως το περιβάλλον. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε κάθε λίτρο κατσίγαρου κρύβονται από 2 μέχρι 4 γραμμάρια πολυφαινόλης.
Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να έχει βιώσιμη παράγωγη φαινολών από τον κατσίγαρο, που με τα πιο συντηρητικά σενάρια θα της απέφεραν τουλάχιστον 4,6 δισ. ευρώ ετησίως!
Τι γίνεται ο κατσίγαρος
Τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του Προγράμματος Life είναι άκρως ανησυχητικά για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κάθε χρόνο εκλύονται στο οικοσύστημα πάνω από 1.150.000 τόνοι κατσίγαρου. Από αυτούς:
- το 58% χύνεται σε χείμαρρους, με τελικούς αποδέκτες τη θάλασσα και τις λίμνες
- το 11,5% πέφτει απευθείας στη θάλασσα
-το 19,5% ρίχνεται μέσα σε τεράστιους λάκκους στο έδαφος και απορροφάται από τον υδροφόρο ορίζοντα.
ΠερισσότεραΣΤΟ ΣΟΥΡΤΑ ΦΕΡΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ