Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10/05/2011


1503: "ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά ""Las Tortugas"", που πήραν την ονομασία τους από τις θαλάσσιες χελώνες, που ""κατοικούν"" σε αυτά." 
1801: οι πειρατές της Λιβύης κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. 
1838: γεννιέται ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιός και δολοφόνος του Προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν...
  
1872: η Βικτόρια Γούντχαλ γίνεται η πρώτη γυναίκα-υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ. 
1877: η Ρουμανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
1899: γεννιέται ο χορευτής και ηθοποιός, Φρεντ Αστέρ. 
1901: "στο Δουβλίνο, αξιωματούχοι του στέμματος κατάσχουν όλα τα αντίτυπα της εφημερίδας ""Ο Ιρλανδικός Λαός"", επειδή επικρίνει τον βασιλιά Εδουάρδο." 
1908: γιορτάζεται για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας. 
1924: ο Έντγκαρ Χούβερ γίνεται επικεφαλής του FBI. 
1933: στη Γερμανία, οι Ναζιστές επιβάλλουν λογοκρισία, ρίχνοντας στη φωτιά χιλιάδες βιβλία
1939: στην Ελλάδα, σημειώνονται σοβαρά επεισόδια από πολίτες εναντίον της Αγγλοαμερικανικής Τράπεζας, η οποία κήρυξε πτώχευση. 
1940: στη Βρετανία, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Νέβιλ Τσαμπερλέιν. 
1943: στην Αλάσκα, αμερικανικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στις Αλεούτιες Νήσους, τις οποίες κατέχει από τον Ιούνιο του 1942 η Ιαπωνία. 
1947: ψηφίζεται από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. 
1955: εισάγεται το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΟΥΛΕΝ. 
1959: ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Τουρκία, σε επισφράγιση της προσέγγισης, που επήλθε μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή των επί του Κυπριακού, Συμφωνιών. 
1960: "το αμερικανικό υποβρύχιο ""Ναυτίλος"" ολοκληρώνει τον πρώτο υποβρύχιο περίπλου γύρω από τη Γη." 
1966: γεννιέται ο Βρετανός αθλητής στο τριπλούν, Τζόναθαν Έντουαρντς, χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000. 
1977: πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζόαν Κρόφορντ. 
1980: ο Πολ ’Aλεν της Γουέστ Χαμ γίνεται ο νεότερος σε ηλικία παίκτης (17 ετών και 256 ημερών), που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας και κατακτά τον τίτλο του κυπελλούχου.
1988: ο Μισέλ Ροκάρ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Γαλλίας.
1989: ελεύθερος για λόγους υγείας και υπό βαρείς όρους αφήνεται ο Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος κατηγορείται για ανάμιξη στο σκάνδαλο Κοσκωτά.
 1991: πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF ανακηρύσσεται η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού Ζορζ Πομπιντού.
 1993: στην Αθήνα, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνεται η ενιαία και φιλειρηνική πολιτική της Ελλάδας και η αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής στα Βαλκάνια. 
1994: εκτελείται στο Ιλινόις των ΗΠΑ ο Τζον Γκέισι, που είχε δολοφονήσει 33 νέους άνδρες και παιδιά. 
1994: ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Κατά την τελετή της ορκωμοσίας του δημιουργείται επεισόδιο με τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ, όταν καταλαμβάνει θέση, που προοριζόταν για την ελληνική αντιπροσωπεία. 
1994: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας.
1995: στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, διεξάγεται η πρώτη σε υπουργικό επίπεδο συνάντηση εκπροσώπων της βρετανικής κυβέρνησης και του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του IRA. 
1996: το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει απόφαση βάσει της οποίας θα πρέπει να απαγορευθούν τα ρατσιστικά κόμματα και να απομονωθούν οι πολιτικοί τους ηγέτες. 
2000: η Αγγλική Λίγκα Ποδοσφαίρου ανακοινώνει την κατάργηση του πλεονεκτήματος του γκολ εκτός έδρας, ευνοώντας την διαδικασία των πέναλτι. 

2000: η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, όταν κερδίζει με 3-0 τον Ιωνικό στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του. 
2002: ο πράκτορας του FBI, Ρόμπερτ Χάνσεν, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης, επειδή πούλησε μυστικά των ΗΠΑ στη Μόσχα, έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και διαμάντια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ