Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αναζητώντας το σύγχρονο Καιάδα

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Λίγες σκέψεις με την ευκαιρία των Special Olympics 2011
Ο Καιάδας ήταν ένας γκρεμός, κοντά στην αρχαία Σπάρτη, που κατά την παράδοση οι Σπαρτιάτες πέταγαν τα ανάπηρα παιδιά τους, για να εξασφαλιστεί η ευγονική για τη φυλή τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποδειχτεί, επίσημα, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και ούτε γνωρίζουμε με ακρίβεια, που βρισκόταν ο Καιάδας. Λίγο, άλλωστε, μας ενδιαφέρει. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο ίσχυε στη Σπάρτη, μήπως, τελικά, οι Σπαρτιάτες ήταν ειλικρινείς με τον εαυτό τους και τους άλλους; Μήπως στη σύγχρονη κοινωνία των φιλάνθρωπων και των ελεημόνων λειτουργεί συστηματικά ένας απάνθρωπος “Καιάδας”, που οδηγεί στο θάνατο, φυσικό και κοινωνικό χιλιάδες συμπολίτες μας;  Ας ρίξουμε μια ματιά στο σήμερα και ας προσπαθήσουμε να δούμε, που ακριβώς βρίσκεται ο “σύγχρονος Καιάδας”.
Και πρώτα απ όλα  βρίσκεται στην παντελή έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις της χώρας μας. Έλλειψη εκπαιδευτικών, κτηρίων, ειδικευμένου παραϊατρικού προσωπικού. Τα κονδύλια είναι και ήταν περιορισμένα, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, σωματικής ή νοητικής, ζουν μέσα στα σπίτια τους, δεν έχουν αρτιμελείς φίλους, μεταφέρονται με ειδικά σχολικά λεωφορεία, παραθερίζουν σε ειδικές κατασκηνώσεις. Πόσες χιλιάδες φορές τη μέρα πηγαινοέρχονται σε ένα μπαλκόνι διαμερίσματος; Μήπως νομίζετε ότι το κάνουν από αγάπη προς τον αθλητισμό; Τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας είναι δίπλα μας αλλά τους κρατάμε μακριά μας, εμείς οι γνήσιοι “Σπαρτιάτες” Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ