Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η αξιοποίηση της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ευρώπης


Ομιλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ι. Α. Τσουκαλά σε εκδήλωση της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
 Για τον ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην επίτευξη της αναπτυξιακής στρατηγικής «Ευρώπη 2020» μίλησε ο Ευρωβουλευτής
της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την εταιρεία λογισμικού Microsoft και την SME Union, την ένωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οργανισμό που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας φιλικής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό εκπρόσωποι εταιρειών πληροφορικής από όλη την Ευρώπη.

Στην εισήγησή του, ο κος Τσουκαλάς εστιάστηκε στη δυνατότητα της Πληροφορικής να καταστεί «καταλύτης καινοτομίας», επιτρέποντας σε επιχειρήσεις, στο κράτος, αλλά και σε ολόκληρους τομείς της οικονομίας να λειτουργήσουν με ευφυείς και αποδοτικούς τρόπους και να προσαρμοστούν στους ραγδαίους ρυθμούς των σύγχρονων παγκοσμιοποιημένων αγορών.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή,«ο κλάδος της Πληροφορικής έχει αποδείξει πολλές φορές ότι αποτελεί τον μοναδικό βιομηχανικό τομέα που μπορεί άμεσα, κι όχι στο μακρινό μέλλον, να δημιουργήσει νέες, κερδοφόρες αγορές μέσα από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παγκόσμια αγορά εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (mobile apps) που ήδη ξεπερνά σε τζίρο τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σχεδόν το μισό αυτής της αξίας προέρχεται από τους ευρωπαίους καταναλωτές».
Ο κος Τσουκαλάς επισήμανε ότι η ερευνητική και καινοτομική προσπάθεια της Ευρώπης ορθώς στρέφεται προς τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, τα φθίνοντα ενεργειακά, υδάτινα και διατροφικά αποθέματα, η γήρανση των κοινωνιών, οι νέες πανδημίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά, η Ευρώπη δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για την «αμυντική καινοτομία», το πώς δηλαδή θα προστατευτεί από τους κινδύνους που την απειλούν, την ίδια στιγμή που χάνει το παιχνίδι της δημιουργικότητας, της ψυχαγωγίας, της βιομηχανίας του πολιτισμού. «Προϊόντα και υπηρεσίες όπως το Facebook, το Τwitter, το iPhone, το iPad, το Playstation αποτελούν καινοτομίες στον χώρο της ψυχαγωγίας και έχουν δημιουργήσει αγορές εκατομμυρίων χρηστών και δισεκατομμυρίων ευρώ. Ελάχιστες, όμως, τέτοιες τεχνολογίες προέρχονται πλέον από την Ευρώπη κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά, η Πληροφορική συνεισφέρει περισσότερο από 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας της ΕΕ. Συνεπώς, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας μιας οικονομίας, ιδίως της Ελληνικής, δεν επιτυγχάνεται μέσα από την φθηνή μαζική εργασία και μισθούς τρίτου κόσμου, αλλά από την επένδυση σε υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και σε έξυπνους, αποδοτικούς και καινοτόμους τρόπους εργασίας και παραγωγής. Αυτό που χρειαζόμαστε, τόσο στην Ευρώπη όσο και επειγόντως στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και θα επιτρέπει στα πανεπιστήμια να παράγουν γνώση και στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν αυτή τη γνώση σε προϊόντα και υπηρεσίες ωφέλιμες για την κοινωνία και την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ