Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο ΟΛΑΝΤ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


Την άμεση και σε οξύτατους τόνους αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα στην Guardian, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, να μιλά την Κυριακή για «σχηματικές και γελοιογραφικές» θέσεις εκ μέρους της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί η απόπειρα εν μέρει ανασκευής των δηλώσεων από την ίδια την κ. Λαγκάρντ, μετά την θύελλα αντιδράσεων εναντίον της μέσω Facebook....

 «Οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να πληρώνουν τους φόρους τους… Δεν τρέφω καμία συμπόνοια για αυτούς (sic). Σκέφτομαι περισσότερο τα παιδιά στο Νίγηρα που δεν μπορούν να λάβουν εκπαίδευση και δεν έχουν σχολεία». Τα απαξιωτικά – και σαφώς προκλητικά για τον ελληνικό λαό – σχόλια στα οποία επιδόθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω συνέντευξής της στην βρετανική εφημερίδα Guardian το Σάββατο, προκάλεσαν, εκτός των άλλων, την άμεση αποδοκιμασία της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία απάντησε με εξίσου καυστικές διατυπώσεις σε όσα ειπώθηκαν.

Συγκεκριμένα, με επίσημη δήλωση η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, απαξίωσε άρδην τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, με τα εξής λόγια:

«Βρίσκω την άποψή της ολίγον σχηματική και γελοιογραφική (…), ήταν η οξύτατη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, δια χειλέων της κ. Βαλό-Μπελκασέμ, η οποία προσέθεσε ακόμη ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρς για να παρέχονται… μαθήματα στον – σκληρά δοκιμαζόμενο από τη λιτότητα - ελληνικό λαό:

«Εκτιμώ πως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα για να δοθεί στην Ελλάδα», τόνισε, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Είχε προηγηθεί, το βράδυ του Σαββάτου, και μετά από την… βροχή αντιδράσεων και από Έλληνες πολίτες μέσω Facebook κατά της Λαγκάρντ, η απόπειρα ανασκευής των λεγομένων της από την ίδια, «αποσαφηνίζοντας» στον προσωπικό της λογαριασμό πως «τρέφει μεγάλο σεβασμό για τους Έλληνες και δεν είχε την πρόθεση να τους θίξει» (…).

Όσον αφορά στις υπόλοιπες εξελίξεις, το σαββατοκύριακο, για την Ελλάδα, και με το ενδιαφέρον όλων στραμμένο στις εθνικές κάλπες στις 17 Ιουνίου, για μία ακόμη φορά ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει από κοινού με τον Φρανσουά Ολάντ πολιτικές άμεσης ενίσχυσης της ανάπτυξης, τονίζοντας και πάλι την ανάγκη να διαφυλαχθεί το μέλλον της Ευρωζώνης, «προς το συμφέρον όλων, ακόμη και της ίδιας της Γερμανίας».

Με δηλώσεις του τηλεοπτικό δίκτυο La7, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήρε την ανάγκη έκδοσης Ευρωομολόγων αλλά και την συνολική αλλαγή της γερμανικής προσέγγισης στην κρίση, με διαφοροποίηση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής από το Βερολίνο.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση Μόντι για μία… προπαρασκευαστική «Σύνοδο των 4» στην Ρώμη (Μόντι – Ολάντ- Μέρκελ- Ραχόι) στις 22 Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή δέσμευση σε επίπεδο ηγετών, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη επίσημη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, θα έχει ανταπόκριση – παρά την «δυσφορία» που έχει εκφράσει η πλευρά Μέρκελ.

Σκοπός του Ιταλού πρωθυπουργού δεν είναι άλλος από το να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - εγκαίρως - οι αναγκαίες αλλαγές στην πολιτική της Ευρωζώνης, και να υπάρξει μια συνολική διπλωματική προσέγγιση του διδύμου «Μέρκελ – Ραχόι», μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι «στο πρόσωπο του Ισπανού πρωθυπουργού η Γερμανία έχει βρει έναν σύμμαχο υπέρ της συνέχισης της λιτότητας».

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει όλων των διεθνών αναλύσεων για την εξέλιξη της κρίσης στη Ζώνη του Ευρώ, οι οικονομίες οι οποίες αναμένεται να δεχθούν το ισχυρότερο «σοκ» στην περίπτωση μιας αρνητικής εξέλιξης για την Ελλάδα είναι ασφαλώς η Ισπανία και η Ιταλία – με το «ευάλωτο» τραπεζικό σύστημα της πρώτης να έχει δεχθεί ήδη σημαντικές πιέσεις, όλο το τελευταίο διάστημα, στον απόηχο της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ