Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ακτιβιστής, εφοπλιστής και αντιστασιακός


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ - υφυπουργός Ναυτιλίας
«Μου πρότειναν να μπω στην κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψή σας;»...

Το ερώτημα διατυπώθηκε από τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο και αναρτήθηκε χθες στη σελίδα του στο facebook. Πιστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς του φίλους, ο κ. Βερνίκος θέλησε να έχει μια πρώτη εικόνα της αντίδρασης του κόσμου, γι' αυτό και ζήτησε τη γνώμη τους πριν καν υπουργοποιηθεί. Λίγο αργότερα, όταν ανακοινώθηκε και επίσημα η συμμετοχή του 62χρονου εφοπλιστή στη νέα κυβέρνηση, τα συγχαρητήρια μηνύματα άρχισαν να πέφτουν βροχή, αγγίζοντας τα 1.000.
Ο κ. Βερνίκος είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα που συνδυάζει πολλές ιδιότητες: και ακτιβιστής, και εφοπλιστής, και αγωνιστής της δημοκρατίας. Λέγεται μάλιστα ότι είναι το πρόσωπο που «στρατολόγησε» τον Βαγγέλη Βενιζέλο στα 18 του χρόνια στον φοιτητικό συνδικαλισμό.
Από τα νεανικά του χρόνια ανέπτυξε μια έντονη αντιδικτατορική δραστηριότητα. Τιμήθηκε άλλωστε από τη Βουλή των Ελλήνων για τη δράση του στον αντιδικτατορικό αγώνα, για την οποία φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ο νέος υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει εκλεγεί στη δεκαετία του '80 δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στη Διεθνή Αμνηστία, στον Ομιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, στη Διεθνή Διαφάνεια, στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού.

ΣΤΗΝ GREENPEACE. Το 1990 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, ενώ το 2001 εκλέχτηκε και πρόεδρός της. Επαγγελματικά ο Γ. Βερνίκος έχει ασχοληθεί κυρίως με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και με τα θέματα πιστοποιήσεων με τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου που ξεκίνησε την δραστηριότητα της στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και τη μετέφερε στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ