Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΠΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ – ΝΤΑΜΠΙ

Μας το έστειλε το valtos-alexandreia.blogspot.gr/ και αφορά ένα Αλεξανδρινό που η επιτυχία του μας κάνει υπερήφανους όλους.
Κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει μέσα από το blog ιστορίες ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή που ξεχώρισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αποφασίσαμε πως είναι σημαντικό αυτές να συγκεντρωθούν σε μια στήλη και να αναδειχτούν ακόμα περισσότερες.
Ιστορίες επιτυχίας ανθρώπων που κατάφεραν να διαπρέψουν , να οραματιστούν το καινούργιο,  να διεκδικήσουν .
Περιμένουμε την βοήθεια σας στην ανάδειξη τον προσώπων που κάνουν την Αλεξάνδρεια περήφανη.

Η σημερινή συνέντευξη αφορά συγγενικό μας πρόσωπο που εργάζεται τα τελευταία χρόνια σε σημαντικά project στην Μέση Ανατολή και πάρθηκε οφείλω να ομολογήσω με πολύ μεγάλη δυσκολία , η ιδέα προήρθε όταν διαβάσαμε ( εδω) πως ο Μίχος Γ.  Στέργιος  αναφέρεται στην σελίδα του Τ.Ε.Ι Ηπείρου ως μια ιστορία επιτυχίας.

 Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα έχει να μας πει :...

 Σε ποια project έχετε συμμετέχει και ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο σημαντικό έργο που σχεδιάσατε; 

Είχα τη τύχη να εργαστώ ως σχεδιαστής, αλλά και στην επίβλεψη κατασκευής σε σημαντικά έργα τοπόσημα για την περιοχή. Το μεγαλύτερο σε κλίμακα έργο που έχω αναμειχτεί είναι το
Durrat al Bahrain, ένα σύμπλεγμα τεχνητών νησιών που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 18 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και οι σχηματισμοί των νησιών είναι ορατοί από το φεγγάρι.
Το έργο με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό ($ 20 δις.) στο οποίο έχω συμβάλλει τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην διαχείριση του έργου ήταν το Al Raha Beach Project στο Άμπου Ντάμπι, μια εικονική παραθαλάσσια πόλη όπου μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η πρώτη φάση του έργου. 
 Το έργο με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές υλικών αλλά και σχεδιαστικής λεπτομέρειας, στο οποίο συμμετείχα ως βασικός σχεδιαστής είναι το Προεδρικό Μέγαρο του Άμπου Ντάμπι. 
Το αγαπημένο μου έργο όμως είναι μια σειρά από μικρά αστικά πάρκα (pocket parks) χαμηλού προϋπολογισμού αλλά με, περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα που σχεδίασα το 2009 για το Δήμο του Άμπου Ντάμπι.
 Οι τοποθεσίες των μικρών σε έκταση πάρκων (300-500 τετραγωνικά μετρά) επιλεχτήκαν έτσι ώστε να δοθούν δυνατότητες αναψυχής σε κατοίκους πυκνοδομημένων περιοχών που δεν είχαν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο πράσινο. 

Σήμερα τα πάρκα αυτά αποτελούν μικρές οάσεις αναψυχής για χρήστες όλων των ηλικιών, συμβάλλοντας θετικά στην ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης.

Εργαστήκατε στην Ελλάδα την εποχή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων , πιστεύετε πως τότε χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας και αν ναι γιατί;
 

Για κάθε πόλη οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν ίσως μια μεγάλη ευκαιρία για πολεοδομική αναβάθμιση και αναζωογόνηση.
 
Για την Αθήνα, πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα οι αγώνες έχουν επιδράσει θετικά στο image της πόλης με την έννοια ότι, παράλληλα με τα έργα αθλητικών εγκαταστάσεων έγιναν και αρκετά έργα καθοριστικά για την ανάπτυξη της πόλης, όπως πεζοδρομήσεις (π.χ πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης), συγκοινωνιακά έργα (π.χ μετρό, τραμ, αεροδρόμιο). 
Αυτά τα έργα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτούργησαν ως η αφορμή για να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα. 
Όσον αφορά στην μεταολυμπιακή Αθήνα και αν δούμε τα έργα από την μάτια της αειφόρου ανάπτυξης, φαίνεται πλέον ότι η οργάνωση δεν είχε λάβει σοβαρά το στρατηγικό σχεδιασμό (planning) και τη διαχείριση (project management) των έργων ώστε να είναι αποδοτικά και μετά τους αγώνες. 

Τα έργα που έχουν γίνει στα Η.Α.Ε χαρακτηρίζονται από πολλούς ως έργα υπερβολής , δείγμα της ματαιοδοξίας του ανθρώπου , θεωρείτε πως το project Dubai αποτελεί ένα σύγχρονο «Πύργο της Βαβέλ» ή απλά ένα ρεαλιστικό σχέδιο μελλοντικής οικονομικής ευημερίας την στιγμή που τα πετρελαϊκά αποθέματα λιγοστεύουν; 

Πιστεύω ότι η κάθε χωρά και η κάθε πόλη προκειμένου να ευημερήσουν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο και να προσαρμόζονται / εναρμονίζονται στα σύγχρονα δεδομένα και απαραίτητα να υπάρχει μακροπρόθεσμο όραμα που σέβεται τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και οικολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής.
 
Το όραμα του Πρωθυπουργού της χώρας Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum να μεταμορφώσει την έρημο του Dubai σε μια σύγχρονη πόλη που μπορεί να προσελκύσει εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως όπως και επενδυτών από όλο των κόσμο το βρίσκω φιλόδοξο και όχι ματαιόδοξο. Εξάλλου το Dubai έγινε γνωστό τα τελευταία 15 χρόνια λόγω των σημαντικών έργων που έγιναν όπως ο Φοίνικας μέσα στην θάλασσα (Palm Jumeirah), το 7* ξενοδοχείο Burj Al Arab, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο Burj Khalifa και πολλά άλλα.
DIFC Plaza Dubai 1o Βραβείο σε διεθνή κλειστό διαγωνισμό.

Αυτό όμως που πιστεύω ότι λειτούργησε αρνητικά και πυροδότησε την οικονομική κρίση του 2008 στο Dubai, όταν πολλά έργα διακόπηκαν, ήταν οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανάπτυξης που δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς. 
Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί πλέον και μακροπρόθεσμα το project Dubai έχει βάλει καλές βάσεις για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους του χωρίς να βασίζετε απαραίτητα στα πετρελαϊκά αποθέματα του . 
Αυτό όμως που θα πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας μας που έχει συμβάλει με το δικό του τρόπο σε αυτή την ανάπτυξη είναι το τι αφήνουμε πίσω μας για τις επόμενες γενεές σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικολογικό επίπεδο.

Στην Αλεξάνδρεια όπως και σε άλλους Δήμους πραγματοποιούνται έργα αστικής ανάπλασης, έχετε εικόνα του έργου και τι είναι αυτό που λείπει από τον δημόσιο υπαίθριο χώρο στην Αλεξάνδρεια.
 

Έχω ξεκάθαρη εικόνα και δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα έργα χαρακτηρίζονται από έλλειψη οράματος, στρατηγικού σχεδιασμού και αισθητικής.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες πεζοδρομήσεις στην πόλη μας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη βασικές σχεδιαστικές αρχές. 
Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις της ίδιας κλίμακας υποφέρουν λόγω έλλειψης ξεκάθαρου οράματος των αρχών του Δήμου, της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον του αστικού τοπίου της πόλης, αλλά και λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στις αντίστοιχες Υπηρεσίες, με γνώσεις αστικού σχεδιασμού ως απαραίτητο εφόδιο για το το σχεδιασμό και το συντονισμό των σχετικών έργων.
Τμήμα του Αl raha beach project , Αμπου - Ντάμπι

Αυτό που λείπει από το δημόσιο υπαίθριο χώρο στην Αλεξάνδρεια είναι η συνολική αντιμετώπιση του αστικού χώρου, όσον αφορά στο σχεδιασμό και στη διαχείρισή του, σε αντίθεση με την αποσπασματική επίλυση της κάθε αστικής τοποθεσίας. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο όραμα για την πόλη, να ξέρουμε που βαδίζουμε.
Ο δημόσιος αστικός χώρος της κάθε πόλης δε μπορεί να συνεχίσει να είναι έρμαιο κοντόφθαλμων πολιτικών αποφάσεων.
 Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό/ρυθμιστικό σχέδιο που θα βλέπει το μέλλον της πόλης τουλάχιστον σε βάθος 20ετιας.
Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, των τοπικών αρχών και των κατοίκων της πόλης.
Το ρυθμιστικό σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη στους προγραμματισμούς των εναλλασσόμενων δημάρχων της πόλης και φυσικά θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται και να εξελίσσεται με τις ίδιες διαδικασίες που δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της κάθε εποχής. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η εθελοντική συμμετοχή και προστασία των υπαίθριων χωρών από τους κατοίκους. Δε πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από την πολιτεία.
Προεδρικό Μέγαρο στο Άμπου- Ντάμπι 

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία που εργάζεστε έχει αναλάβει την κατασκευή του Προεδρικού Μεγάρου στο Άμπου- Ντάμπι το οποίο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το 8ο θαύμα του κόσμου , ποια η θέση σας στο έργο και τι να περιμένουμε να δούμε μετά τα όσα εξωπραγματικά έχουν κατασκευαστεί στη «Γη της Γαζέλας»; 

Η συμμέτοχη μου στο έργο ξεκίνησε το 2010 όπου είχα την τύχη να είμαι ένας από τους βασικούς σχεδιαστές (
Lead Landscape Architect) του masterplan αλλά και των υπαίθριων χώρων του Προεδρικού Μεγάρου που διαδραματίζονται σε μια περιοχή 15.000 στρεμμάτων. 

Ο συνολικός σχεδιασμός, από την αρχική ιδέα, το λεπτομερή σχεδιασμό και τα τεύχη δημοπράτησης διήρκησε περίπου 3 χρόνια. Αυτή τη περίοδο εργάζομαι στην επίβλεψη της κατασκευής του, ως Landscape Resident Engineer, και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια.

Είναι ένα έργο με επιρροές από την αραβική αρχιτεκτονική, με πολύ υψηλές τεχνικές προδιαγραφές υλικών αλλά και σχεδιαστικής λεπτομέρειας που θα γράψει τη δική του ιστορία ως τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς δε μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της σύμβασης απορρήτου που έχω υπογράψει για το συγκεκριμένο έργο.

Υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που βιώνουμε και τελικά η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της;
 

Durrat al Bahrain project 

Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές στην παγκόσμια αγορά, αλλά θα πρέπει να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με συναδέλφους από άλλες χώρες που διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας.

Ένα μείζον πρόβλημα της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι ότι αποφοιτούμε φοιτητές και όχι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων να μην είναι έτοιμοι να αναλάβουν άμεσα υπεύθυνες θέσεις, ώστε να βγουν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Σημαντικό είναι επίσης αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε, θα πρέπει να έχουμε όρεξη για σκληρή δουλεία και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θυσίες.

Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω στο
blog σας, ελπίζω οι αναγνώστες σας να βρουν κάτι ενδιαφέρον σε αυτά που είπαμε

Ο Στέργιος Μίχος του Γεωργίου γεννηθηκε το 1976 στην Αλεξανδρεια Ημαθιας, σπούδασε Αρχιτεκτονική Τοπίου και Αστικο Σχεδιασμο στην Ελλαδα και το Ηνωμενο Βασιλειο οπου πήρε
Master Αρχιτεκτονικής Τοπίου (MLA) από το Landscape Department του University of Sheffield. Είναι μέλος του Landscape Institute του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Στην Ελλαδα εργάστηκε στο γραφείο μελετών αρχιτεκτονικής τοπίου ‘LANDSCAPE’ του Χάρη Ροίδη, όπου συμμετείχε στο σχεδιασμό μεγάλου αριθμού έργων αρχιτεκτονικης τοπιου, όπως ο σχεδιασμος πλατειων, σχεδιασμος υπαιθριων χώρων πολυτελών ξενοδοχειων, η αποκατάσταση τοπίου σε τμήματα της Εγνατίας Οδού κοκ. 
Ακόμη εργάστηκε ως εκπαιδευτικός - επιστημονικός συνεργάτης στο
Landscape Department του Architectural School του University of Sheffield και στο τμήμα Αρχιτεκτονικης Τοπίου του ΤΕΙ Καβάλας. 

Από το 2005 εργάζεται σε πολυεθνικές εταιρείες (
WS Atkins, Parsons, Laing ORourke ) στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βασίλειο του Μπαχρέιν. Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο αστικος σχεδιασμος και σχεδιασμός υπαιθριων χώρων όπως και η επίβλεψη της κατασκευής μεγάλης κλίμακας δημόσιων και ιδιωτικών έργων. 
Κατα τη διαρκεια της επαγγελματικης του πορειας εχει συμμετασχει και κερδισει σημαντικα βραβεια και διακρίσεις σε εθνικους αλλα και διεθνεις αρχιτεκτονικους διαγωνισμους.

Για περισσοτερες πληροφορίες

http://www.linkedin.com/pub/stergios-michos/15/437/132

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ