Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μικρό προβάδισμα της κεντροδεξιάς στις ευρωεκλογές

Προηγείται ελαφρώς στις ευρωεκλογές η κεντροδεξιά, της οποίας ωστόσο οι πιθανότητες να εκλέξει τον δικό της πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αβέβαιες, σύμφωνα με ανάλυση της PollWatch 2014.

Όπως δείχνει η μελέτη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα κερδίσει 212 στις ευρωεκλογές, δηλαδή θα «ξεπεράσει» μόλις κατά τρεις έδρες την κεντροαριστερά, δηλαδή Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D)....

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 751 έδρες, το ένα τέταρτο των οποίων είναι πιθανό να κερδίσουν κόμματα που τάσσονται κατά της Ε.Ε. ή κόμματα διαμαρτυρίας της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, διπλασιάζοντας σχεδόν την επίδοσή τους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2009.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ μπορεί να κερδίσει με μικρή διαφορά, οι Σοσιαλιστές βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να εξασφαλίσουν συμμαχίες με άλλα κόμματα της αριστεράς, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να τους βοηθήσουν να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο διορισμός του προέδρου της Επιτροπής θα γίνει από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι καλούνται να «λάβουν υπόψη» για την επιλογή τους τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ακόμη, η PollWatch προβλέπει πως, αν η ακροδεξιά σχηματίσει μια συμμαχία που να περιλαμβάνει το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς, θα κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει μια ομάδα, πράγμα που σημαίνει πως θα αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια της Ε.Ε. και μεγαλύτερη επιρροή.


Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο θέλει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενδέχεται να ηγηθεί μιας άλλης αντιευρωπαϊκής ομάδας με 64 έδρες, σύμφωνα με την ανάλυση της PollWatch, αρκετές για να εξασφαλίσει την προεδρία μας επιτροπής στο κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ