Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κλιμακωτή ανάλογα με τα εισοδήματα η συμμετοχή στα φάρμακα;



Σχέδιο για αναλογική  έως 25%, συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, με... βάση εισοδηματικά κριτήρια, επεξεργάζεται το υπουργείου Υγείας. «Θέλουμε να βελτιώσουμε το σύστημα, διαβαθμίζοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες», δήλωσε, χθες, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Mega, διευκρινίζοντας πως «δεν θα υπάρξει αύξηση, αλλά δικαιότερη κατανομή».
Ερωτηθείς πού θα βρεθούν τα χρήματα ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα πληρώσουν από τους ισολογισμούς τους οι πολυεθνικές των φαρμάκων.
Επίσης, προανήγγειλε ότι εντός των ημερών θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ενώ, όπως είπε, το δεύτερο εξάμηνο θα καταργηθεί και το ένα ευρώ ανά συνταγή.
Σήμερα, η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 28% από 13% που ήταν το 2012, ενώ συμμετοχή έως 25% στα φάρμακα καλούνται να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι πολίτες. Μηδενική συμμετοχή έχουν οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνο, διαβήτη τύπου 1, ενώ συμμετοχή 10% καταβάλλουν οι πάσχοντες από νοσήματα, όπως Πάρκινσον, βαλβιδοπάθειες, ερυθηματώδη λύκο κ.ά.
Θεωρητικά μπορεί να γίνει με σύνδεση του συστήματος με την εφορία από όπου ο ασφαλισμένος θα τοποθετείται αυτόματα στην κλίμακα συμμετοχής. Δεν ξέρουμε όμως το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν τίθενται θέματα προσωπικών δεδομένων ή ποιες άλλες ενστάσεις μπορούν να διατυπωθούν.
Το θέμα είναι πως αν σε κάποιους μειωθεί η συμμετοχή, την διαφορά δύσκολα θα την πληρώσουν οι πολυεθνικές,αλλά οι υπόλοιποι…

Σαν σκέψη πάντως δεν είναι και  κακή, με πολλές επιφυλάξεις σίγουρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ