Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πως σημαδεύουν οι κλέφτες τα σπίτια μας



Μία δική τους γλώσσα χρησιμοποιούν οι ληστές για να συνεννοηθούν μεταξύ τους προκειμένου να σχεδιάσουν χτυπήματα και να επιτεθούν σε σπίτια. Στην αρχή παρακολουθούν τους στόχους τους για κάποιες ημέρες κρατώντας σημειώσεις.
Αφού τσεκάρουν τα στοιχεία, τις συνήθειες, το καθημερινό πρόγραμμα των θυμάτων τους, τα πιθανά κλοπιμαία, αλλά και τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στα σπίτια που έχουν βάλει στο μάτι, σημαδεύουν με ένα δικό τους κώδικα την είσοδο, τα γραμματοκιβώτια ή ακόμα και τα κουδούνια των σπιτιών. Αυτά τα σύμβολα αποκαλούνται με την ονομασία « Διεθνής Κώδικας των Ληστών».

Η γλώσσα αυτή των ληστών δίνει πληροφορίες στους συνεργούς τους για το αν στο σπίτι -στόχος ζει κάποιος πλούσιος, αν έχει ήδη γίνει διάρρηξη ή μπορεί να έχει τίποτα που να αξίζει να κλαπεί, εάν υπάρχει μια ευάλωτη γυναίκα στο σπίτι, ή αν ο ιδιοκτήτης είναι νευρικός.

Όμως υπάρχει ο τρόπος να καταλάβετε αν το σπίτι σας έχει μπει στο στόχαστρο διαρρηκτών.
Ανησυχούμε πολύ αν δούμε κάποια από τα παρακάτω σχέδια δίπλα από το κουδούνι της πόρτας ή σε κάποιο σημείο της πόρτα ή το κούφωμα. Φροντίζουμε να τα σβήσουμε, αλλά και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού για να υπάρχουν αυτά τα σημάδια σημαίνει πως έχουμε γίνει στόχος.





Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. φεύγοντας από το σπίτι
-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

-Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

-Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

-Το σπίτι ή το διαμέρισμα σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

-Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100″ ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.


-Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το “100″ ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ