Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τα νέα έντυπα φορολογίας φυσικών προσώπων

Στο διαδίκτυο βρίσκονται πλέον τα νέα έντυπα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων ήτοι Ε1 , Ε2 και Ε3. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να ανοίξει η εφαρμογή και να εκδοθεί το σχετικό βιβλιαράκι οδηγιών συμπλήρωσης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όπως κάθε χρόνο. Πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής είναι η 30η Ιουνίου 2015. Όλα τα έντυπα εκτός του Ε2 έχουν διαφορές φέτος....

Τα έντυπα ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου της ΓΓΠΣ στις 8 Απριλίου 2014. Θα ακολουθήσει φυσικά και η σχετική εγκύκλιος με την παροχή οδηγιών. 
 Το νέο έντυπο Ε1, Ε3 και Ε2 
Οι πρώτες διαφορές που εντοπίζουμε στο έντυπο Ε1 είναι οι εξής :
(α) προστέθηκε στον πίνακα 1 πεδίο αναγραφής του ΑΜΚΑ του φορολογούμενου δίχως να είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα είναι υποχρεωτικό πεδίο.
(β) Στους κωδικούς 017/018 θα πρέπει να συμπληρωθούν από κάποιον που έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 και εφόσον το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 10χιλ ευρώ θα μειωθεί το κλιμάκιο της φορολογίας τους.
(γ) Προστέθηκε ο πίνακας 4Β για την ανάλυση εισοδημάτων εμπορικού ναυτικού
(δ) Καταργήθηκε ο πίνακας για εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα εφόσον δεν υπάρχουν πλέον τέτοια και προστέθηκε στη θέση του ο πίνακας 4Γ2 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
(ε) Προστέθηκε ο Πίνακας 4Δ1 σχετικά με τη δήλωση παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα τόκους και δικαιώματα
(στ) Προστέθηκε ο πίνακας 4Ε σχετικά με εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου
(ζ) Στον πίνακα 5 προστέθηκαν οι κωδικοί 743/744 σχετικά με τη δήλωση αγοράς επιχειρήσεων, μεριδίων και χρεωγράφων.
(η) Στον Πίνακα 7 δεν αναγράφεται πλέον πιθανή διατροφή που καταβάλλεται σε σύζυγο. 
Σε πρώτη ανάγνωση άλλαξαν αρκετά πράγματα αλλά όχι στην ουσία τους. Οι περισσότεροι περσινοί κωδικοί είναι εκεί απλά μπορεί να άλλαξαν πίνακα και θα κάνετε λίγο χρόνο παραπάνω να τους εντοπίσετε. 
 Αλλαγές και στο Ε3
Το Ε3, άλλαξε και αυτό. Οι πιο κτυπητές αλλαγές είναι: 
(α) Δεν υφίστανται πλέον χώρος συμπλήρωσης των στοιχείων του συζύγου αν άνηκε σε αυτόν η επιχείρηση.
(β) προστέθηκε ο κωδικός 593 για τους υπόχρεους μη τηρούντες βιβλία
(γ) Άλλαξαν οι τίτλοι στους πίνακες καθώς δεν υφίστανται πλέον ελεύθεροι επαγγελματίες
(δ) προστέθηκε υπό πίνακας (ε) στον πίνακα εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα ακαθάριστα από αγροτική δραστηριότητα
(ε) Προστέθηκε ο κωδικός 347 για τα φορολογητέα καθαρά κέρδη από αγροτική δραστηριότητα
(στ) Αφαιρέθηκε ο πίνακας Ι καθώς αφορούσε τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων ο οποίος πλέον δεν ισχύει άρα δεν απαιτείται κάποιος εξωλογιστικός προσδιορισμός κερδών 

Φυσικά το Moneyguru.gr θα βρίσκεται στις επάλξεις μέχρι την 30η Ιουνίου και θα ενημερώνει με τις νέες αλλαγές αλλά και τη χρήση των νέων κωδικών στα έντυπα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικά κατόπιν της προσαρμοστικής εγκυκλίου και της έκδοσης των οδηγιών την οποία αναμένουμε με αγωνία πλέον, καθώς κοντοζυγώνει η καταληκτική προθεσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ