Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Ξηρός Πνιγμός: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς


Το σαββατοκύριακο της 17ης Μαΐου, η συγγραφέας Lindsay Kujawa και το νήπιό της, ο Ronin, βρέθηκαν σε ένα οικογενειακό pool party. Η Kujawa καθόταν στην άκρη της πισίνας ενώ ο Ronin έπαιζε λίγο πιο πέρα και για πέντε δευτερόλεπτα γύρισε να πει κάτι σε έναν συγγενή. Ξαφνικά, συνειδητοποίησε πως ο Ronin δεν ήταν έξω από την πισίνα αλλά προσπαθούσε μετά βίας να βγάλει το κεφάλι του από τους στρόβιλους του νερού που τον ρουφούσαν προς τα μέσα. Τον τράβηξε αμέσως έξω και εκείνος, αντί να βήξει ή να είναι αναστατωμένος, έμοιαζε μετά από λίγα λεπτά να είναι τελείως καλά κι έτσι συνέχισαν το πάρτι τους.
Όταν γύρισαν σπίτι αργότερα την ίδια μέρα, η Kujawa παρατήρησε πως ο Ronin φερόταν λιγάκι παράξενα – φαινόταν εξαιρετικά κουρασμένος και είχε έναν περίεργο βήχα. Για να είναι σίγουρη, τηλεφώνησε στην παιδίατρο και εκείνη, που ήταν συνήθως ήρεμη, της τόνισε πως θα πρέπει να πάνε αμέσως στα επείγοντα, επειδή πίστευε ότι ο Ronin αντιμετώπιζε ξηρό πνιγμό.
Στο σημείο αυτό, ο Ronin δεν αντιδρούσε.
Πολλοί γονείς δεν έχουν ακούσει για τον ξηρό πνιγμό, αλλά μπορεί να συμβεί στην πισίνα, στη θάλασσα, ακόμη και στη μπανιέρα. «Προκαλείται όταν η εισρόφηση μία μικρής ποσότητας υγρού ερεθίζει το σύστημα και προκαλεί φλεγμονή και διάχυση του υγρού στους πνεύμονες», αναφέρει ο Michael Roizen MD, διευθυντής ευεξίας στην Cleveland Clinic και ένας από τους δημιουργούς της σελίδας YouBeauty. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει μεταφέροντας ακόμη περισσότερο υγρό στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα) κάτι που εμποδίζει την αναπνοεί και κάνει το άτομο να πνιγεί από τα σωματικά του υγρά». Η αντίδραση αυτή μπορεί να συμβεί έως και 72 ώρες μετά από ένα περιστατικό παρ” ολίγον πνιγμού.
Ευτυχώς για την Kujawa και τον Ronin, ο γιατρός στα επείγοντα τους είδε αμέσως και ζήτησε να γίνουν εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία. Η ακτινογραφία του θώρακος δεν ήταν καλή: Ο γιατρός είπε πως οι πνεύμονές του φαίνονταν να έχουν υγρό, κάτι που μπορούσε να είναι πολύ σοβαρό, και έδωσε την εντολή να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παίδων του Σαν Ντιέγκο για να τους δει ένας ειδικός παιδίατρος.
Ο Ronin τελικά ήταν εντάξει – το υγρό στους πνεύμονές του άρχισε να φεύγει μετά τη θεραπεία και τη στενή παρακολούθηση. Μία γιατρός είπε στην Kujawa πως αυτό το τρομερό ατύχημα συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ” ό,τι νόμιζε – υπήρχαν άλλα δύο περιστατικά ξηρού πνιγμού στον ίδιο θάλαμο την ίδια μέρα! Είπε επίσης πως αντέδρασε σωστά φέρνοντας τον Ronin στο νοσοκομείο γιατί πολλές φορές οι γονείς σε παρόμοια περιστατικά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και βάζουν τα παιδιά για ύπνο, κι εκείνα δεν ξυπνούν ποτέ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσπαθήσει να περιορίσει όρους όπως «δευτεροβάθμιος πνιγμός», «ξηρός πνιγμός» και άλλοι παρόμοιοι τύποι πνιγμού αποκαλούνται πλέον «πνιγμός», ακόμη και αν τα περιστατικά δεν είναι θανατηφόρα. Όπως και να αποκαλείται όμως, είναι επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά.
«Αν το παιδί σας εισροφήσει νερό και βγει από την πισίνα ή τη θάλασσα βήχοντας ή με φτύνοντας, έχετέ το υπό στενή παρακολούθηση και έχετε το νου σας αν παρατηρήσετε δυσκολίες στην αναπνοή, εξάντληση και άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά του», λέει ο Roizen. «Όλα αυτά είναι συμπτώματα πως ο μικρός κολυμβητής σας μάλλον εισρόφησε πολύ νερό».

πηγή: youbeauty.com