Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

«Σοβαρή απειλή» βακτήριο που καταστρέφει ελαιώνες


Επτά εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες κατά του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο απειλεί την ελαιοπαραγωγή στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση της απόφασης για την «πολύ σοβαρή απειλή» έγινε στις Βρυξέλλες έπειτα από συνάντηση που οργάνωσε για το θέμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αναφέρει το BBC.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.

Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία της Ιταλίας, και η Επιτροπή συνέστησε την προληπτική εκρίζωσή τους.


Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξη του βακτηρίου υπάρχει και στην Ελλάδα.