Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Αγοράζουμε έξτρα παρθένο ή απλό ελαιόλαδο;


Ας φανταστούμε ότι είμαστε σε ένα σούπερ μάρκετ και θέλουμε να αγοράσουμε ελαιόλαδο. Θα παρατηρήσουμε ότι στα ράφια υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παράγουν ή συσκευάζουν ελαιόλαδο αλλά και μεγάλη διαφορά στις τιμές. Την σημερινή εποχή ένα βασικό κριτήριο επιλογής μπορεί να είναι η τιμή του ελαιολάδου αλλά τι γίνεται με την ποιότητα; Θα παρατηρήσουμε ότι όσα αναγράφουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι τα ακριβότερα ενώ κάποιο άλλο που αναγράφει απλά ελαιόλαδο είναι σχεδόν στην μισή τιμή. Ελαιόλαδο το ένα ελαιόλαδο και το άλλο, γιατί να μην πάρουμε το πιο φτηνό ;; Μπορεί αρκετός κόσμος να γνωρίζει ότι υπάρχουν κατηγορίες ποιότητας στο ελαιόλαδο αλλά υπάρχει και αρκετός κόσμος που αγνοεί βασικές διαφορές.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ακριβότερο και καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι άριστης ποιότητας με τέλειο άρωμα και γεύση. Παράγεται από την έκθλιψη του καρπού της ελιάς μηχανικά ( όχι χημικές μεθόδους) και έχει οξύτητα 0-1%. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν η θερμοκρασία έκθλιψης της ελιάς ξεπεράσει τους 30 βαθμούς και η φύλαξη του ελαιολάδου γίνει σε υψηλές θερμοκρασίες ή στο φως το ελαιόλαδο υποβαθμίζεται χάνοντας τα ωφέλιμα συστατικά του. Γι’ αυτό το λόγο προσοχή πρέπει να δίνεται όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο από παραγωγούς.
Η αμέσως επόμενη κατηγορία είναι το παρθένο ελαιόλαδο που επίσης παράγεται απ’ ευθείας από την ελιά με μηχανικά μέσα, έχει καλό άρωμα και γεύση αλλά η οξύτητα του μπορεί να φτάσει μέχρι 2%.
Ακολουθεί η κατηγορία με τον χαρακτηρισμό ελαιόλαδο και αυτό μπορεί να μπερδέψει μερικούς από εμάς. Το συγκεκριμένο λάδι είναι ένα μείγμα ραφιναρισμένων και παρθένων ελαιόλαδων για να βελτιωθεί η ποιότητα του, είναι  μέγιστης οξύτητας 1% έχει καλή αλλά όχι ισχυρή γεύση.

Το πυρηνέλαιο είναι ένα από τα υποπροϊόντα της διαδικασίας παρασκευής του ελαιόλαδου. Το λάδι προέρχεται από τον πυρήνα της ελιάς δηλαδή το κουκούτσι. Πολλές φορές γίνεται ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ώστε να βελτιωθεί η οξύτητά του.
Περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ