Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ Β. ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΚΑΙ Φ. ΠΑΠ

Δέσμη τριών άμεσων μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς μαθητών στη Θεσσαλονίκη έθεσαν στη σημερινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, οι Αντιπεριφερειάρχες Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.
Κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και έπειτα από τις διαμαρτυρίες των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών των ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης για την αδυναμία μεταφοράς εκατοντάδων μαθητών με αναπηρίες, οι Αντιπεριφερειάρχες ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις δυνατότητες επίλυσής του.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών σήμερα το μεσημέρι σε πολύ καλό κλίμα. Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι θα εξετάσει άμεσα τις προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες και παραλείψεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών της Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισαν οι κ.κ. Πατουλίδου και Παπάς, «σήμερα εκτελείται το 70% του μεταφορικού έργου των μαθητών, διότι υπάρχει ένας αριθμός δρομολογίων που δεν εκτελείται, επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον και συνεπώς προσφορά από τους λεωφορειούχους. Αποτέλεσμα είναι από τους περίπου 11.000 μαθητές να είναι εκτός μεταφοράς 800 εκ των οποίων οι 140 είναι παιδιά με αναπηρίες που μαθητεύουν σε ειδικά σχολεία. Μάλιστα, το έργο της μεταφοράς των μαθητών, βάσει της παράτασης που είχε δοθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2016 και εφόσον δεν ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς μεταφορά όλοι οι μαθητές της Μητροπολιτικής Ενότητας».
Όπως εξήγησαν στον κ. Σκουρλέτη οι δυο Αντιπεριφερειάρχες, η μεταφορά των μαθητών είναι στον… αέρα από το νέο έτος, αφού ο σχετικός διαγωνισμός δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιανουάριο ή ακόμη και το Φεβρουάριο του 2017.
Οι τρεις προτάσεις για άμεση και ολοκληρωμένη επίλυση του προβλήματος, που κατέθεσαν στον Υπουργό οι κ.κ. Πατουλίδου και Παπάς είναι οι εξής:
1.Να δοθεί νέα παράταση στο πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών μέχρι το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2017, ώστε να μην υπάρξει κενό στις μετακινήσεις των μαθητών εν μέσω μάλιστα χειμώνα.
2.Να εξαιρεθούν τα νέα δρομολόγια των ειδικών σχολείων από τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό, διότι δεν υπάρχει προσφορά και να προκηρυχθούν με την παλιά μέθοδο, ώστε να εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά του νομού.
3.Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση να προβλεφθεί υποχρεωτική (κι όχι προαιρετική) προσαύξηση 50% για τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα που θα κληθούν να μεταφέρουν παιδιά με αναπηρίες, ώστε να υπάρξει προσφορά και ενδιαφέρον από τους λεωφορειούχους.

Επίσης, ο κ. Παπάς ζήτησε από τον Υπουργό να αποσταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς τους εμπλεκόμενους φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφέρειες) για το θέμα – δικαίωμα της δωρεάν ή μη μεταφοράς των παιδιών που πηγαίνουν στα προνήπια. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης στον Υπουργό, ενώ υπάρχει σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών για το ζήτημα, από το 2014, που ρυθμίζει το ζήτημα κι από την οποία προκύπτει ότι τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας μπορούν να μετέχουν στο έργο της μεταφοράς δωρεάν, εντούτοις δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ