Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική και σεξ ενεργοποιούν την ίδια περιοχή του εγκεφάλου!



Tο σεξ, τα ναρκωτικά, το αγαπημένο σας φαγητό και η μουσική ενεργοποιούν το ίδιο κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά.


Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 17 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική στο εργαστήριο. Η ομάδα του Daniel Levitin για να μπορέσει να εξακριβώσει αν όντως το νευροχημικό σύστημα του εγκεφάλου παράγει τα αισθήματα απόλαυσης, είτε πρόκειται για το σεξ, τα ναρκωτικά, το φαγητό ή την μουσική, μπλόκαραν την παραγωγή των φυσικών οπιοειδών ουσιών στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Το μπλοκάρισμα έγινε με χρήση τους ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου ναλτρεξόνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών εθισμού.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ότι το δείγμα δεν ευχαριστιούνταν πλέον τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια στον ίδιο βαθμό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Dr. Levitin, ένας από τους 17 εθελοντές του είπε ότι γνωρίζει ότι αυτό είναι το αγαπημένο του κομμάτι αλλά δεν ακούγεται όπως συνήθως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τα οπιοειδή του εγκεφάλου εμπλέκονται άμεσα στην απόλαυση της μουσικής, όπως συμβαίνει με το σεξ και το φαγητό δικαιώνοντας έτσι το: «Sex and drugs and rock n’roll».

Βασιζόμενοι στην έρευνα αυτοί, οι επιστήμονες ευελπιστούν με περαιτέρω μελέτη να καταφέρουν να βρουν τρόπους καταπολέμησης του εθισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ