Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αλεξάνδρεια: το δημοτικό συμβούλιο, η πρόταση μομφής και το σύνδρομο του αλάθητου.



Η ιστορία είναι απλή. Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας πήρε μια απόφαση. Η αποκεντρωμένη διοίκηση την επέστρεψε ζητώντας αλλαγές για να είναι δυνατή η εφαρμογή της. Η διοίκηση του δήμου έκανε τις μετατροπές που, υποτίθεται ότι χρειαζόταν, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Δ.Σ. και όπως ήταν αναμενόμενο η αντιπολίτευση εξεγέρθηκε ζητώντας ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. κάτι που η διοίκηση θεώρησε περιττό. Φυσικά η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Δ.Σ.  που είναι ο υπεύθυνος για τα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η δικαιολογία της διοίκησης ήταν πως δεν χρειαζόταν νέα συνεδρίαση, πως οι αλλαγές ήταν επουσιώδεις και πως «εσείς κάνατε πολύ χειρότερα.»
Δηλαδή, μπορεί ο πρόεδρος να αλλάζει μια απόφαση με τον τρόπο που αυτός νομίζει χωρίς να ενημερώσει κανέναν; Δηλαδή επειδή οι αλλαγές, σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης, δεν ήταν σοβαρές μπορεί να τις πραγματοποιεί; Και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει τι είναι σοβαρό και τι όχι; Μπορεί ο δήμαρχος να απαντά με την φράση «εσείς κάνατε χειρότερα;».
Στα χρόνια που παρακολουθούμε τα συμβούλια δεν θυμόμαστε να ξανάγινε τέτοιο πράγμα, αλλά και αν έγινε μπορεί ο δήμαρχος να δικαιολογείται με αυτόν τον τρόπο, που εκτός των άλλων δείχνει πως η αντιπολίτευση έχει δίκιο.
Αλίμονο αν ο εκάστοτε πρόεδρος ή δήμαρχος παραποιούν ή αλλάζουν τις αποφάσεις του ΔΣ επειδή έτσι τους ζητήθηκε, επειδή οι αλλαγές είναι δευτερεύουσας σημασίας για αυτούς, χωρίς να έχουν την έγκριση του σώματος.
Αλίμονο αν παραδέχονται την αλλαγή των αποφάσεων "επειδή οι άλλοι έκαναν χειρότερα"!!! Δηλαδή αναγνωρίζουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να παρανομούν.
Και τα πράγματα θα ήταν τόσο απλά. Με μια ειδική συνεδρίαση και κατόπιν συνεννόησης με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων το θέμα θα έληγε σε λίγα λεπτά, αν φυσικά οι αλλαγές ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Έχει ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς πρόβλημα.
Φυσικά η διοίκηση του δήμου είναι υπόλογη απέναντι στον Αλεξανδρινό λαό και το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να ζητήσει συγνώμη και να αποκαταστήσει την τάξη με τον πρέποντα τρόπο. Η νομιμότητα είναι νομιμότητα και η παράκαμψή της ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Βέβαια δεν πιστεύουμε πως η διοίκηση θα κάνει κάτι τέτοιο, αφού όπως όλες οι εξουσίες, έτσι και η παρούσα διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας διακατέχεται από το σύνδρομο του αλάθητου. Θυμάστε καμιά διοίκηση να παραδέχθηκε πως έκανε λάθος και να ζητήσει συγνώμη; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ