Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1984 ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ;

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι το σκοτεινό αριστούργημα του Τζωρτζ Όργουελ "1984" έγινε ξαφνικά Best Seller στις ΗΠΑ σκαρφαλώνοντας στο νούμερο 1 των πωλήσεων της Amazon αμέσως μετά την εκλογή του Τραμπ.
Στην Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να ανέβει η συνταρακτική θεατρική διασκευή του 1984 των Ρόμπερτ Άικι και Ντάνκαν Μακμίλαν και παράλληλα κινηματογράφοι στην Αμερική και την Αγγλία προβάλλουν την κινηματογραφική μεταφορά του έργου ως αντίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Στην Ελλάδα πάνω από 20.000 θεατές έχουν ήδη παρακολουθήσει στο Νέο θέατρο Βασιλάκου την παράσταση 1984 του Τζώρτζ Όργουελ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Είναι το 1984 πιο επίκαιρο από ποτέ;
Τελευταίες παραστάσεις στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου εως την Κυριακη 9 Απριλίου. 1984. Το προφητικό μυθιστόρημα-σταθμό για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα παρουσιάζει η εταιρεία Λυκόφως από τις 2 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, μετά την μεγάλη επιτυχία του Φάουστ. Στους κεντρικούς ρόλους ο Αργύρης Πανταζάρας (Ουίνστον Σμιθ), ο Νίκος Κουρής (Ο’Μπράιεν) και η Λένα Δροσάκη (Τζούλια). Η παράσταση ανεβαίνει στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, στη νέα διασκευή των Ρόμπερτ Άικι και Ντάνκαν Μακμίλαν, η οποία γνωρισε θριαμβευτική επιτυχία στο Λονδίνο και σε παγκόσμια περιοδεία, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αυτό που καθιστά το 1984 μοναδικό, είναι ότι είναι διαρκώς μπροστά από την εποχή του, όχι απλώς επίκαιρο. Μετά από την έκδοσή του, το 1949, ο τρόπος που αντιλαμβανόμστε τον κόσμο άλλαξε για πάντα. Γεννήθηκε ο όρος Οργουελικός για να περιγράψει συνθήκες κυβερνητικής -και όχι μόνο- παρέμβασης στην ζωή των πολιτών, καθεστώτα ανελευθερίας, διαρκούς παρακολούθησης, και συλλογής ιδιωτικών πληροφοριών, ελέγχου της σκέψης. Όμως, πώς μπορείς να πεις ότι ένα βιβλίο άλλαξε τον κόσμο, όταν ο κόσμος έχει παραμείνει ακριβώς ίδιος;
Η διασκευή και η σκηνοθεσία κατασκευάζουν μία οπτική της ιστορίας μέσα από το μυαλό του Ουίνστον / Όργουελ, ο οποίος συνομιλεί με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, παλεύοντας να παραμείνει λογικός, κόντρα σε μία κοινωνία που έχει απολέσει κάθε λογική. Είναι ήρωας; Είναι προδότης; Η γνωριμία του με την Τζούλια , του δίνει την ώθηση να προχωρησει σε ακόμα πιο ακραία Εγκλήματα Σκέψης, ενάντια στο Κόμμα. To τέλος είναι προδιαγεγραμμένο : Η Αστυνομία Σκέψης θα τον συλλάβει και θα τον οδηγήσει στον Θάλαμο 101. Εκεί ο Ο’Μπράιεν, Βασανιστής; Ανακριτής; Δάσκαλος; Ιατρός; , μέσα από μια αποκαλυπτική διαδικασία τον φέρνει αντιμέτωπο με “ το χειρότερο πράγμα στον κόσμο’’.

Δείτε ακόμη
πηγή  elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ