Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης


Τόσο η ένωση περιφερειών (ΕΝΠΕ), όσο και η ένωση δήμων (ΚΕΔΕ) με  ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αντίθεση τους στον νόμο που μειώνει την εισφορά αλληλεγγύης και ζητούν νέα νομοθετική ρύθμιση που θα αποκαταστήσει το έκτρωμα Κατρούγκαλου.
Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν. Οι βουλευτές δεν το ζήτησαν, οι αιρετοί δεν το ζήτησαν, κανείς δεν το κατάλαβε, τι έγινε λοιπόν; Ξύπνησε κάποιο πρωί ένας βλάκας υπουργός και είπε δεν βαριέσαι, ας κάνουμε ένα δωράκι 2000 ευρώ σε όλους τους εκλεγμένους; Κανείς δεν ζήτησε κανείς κατάλαβε τίποτα! Και αν ο Ελεύθερος Τύπος δεν ο ανακάλυπτε κανείς δεν θα έλεγε τίποτα. Απορίες στα οποίες κανείς δεν θα απαντήσει.
Για την ιστορία ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αυξάνονται φόροι και εισφορές, μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η ανεργία έχει προσλάβει τραγικές διαστάσεις, η ψήφιση τέτοιων νόμων κάθε άλλο παρά αθώα είναι.
Δεν ζητήσαμε ποτέ ιδιαίτερη μεταχείριση.
Είναι πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, σε θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες να έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ή ψηφισθεί οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.
Στο συγκεκριμένο θέμα η γνώμη μας δεν ζητήθηκε ποτέ, δεν μας ρώτησε κανείς, είμαστε αντίθετοι
».

Ανακοίνωση ΚΕΔΕ

Η πρόσφατη πρωτοβουλία των εκπροσώπων της Νομοθετικής Εξουσίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, να νομοθετήσουν ειδική διάταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, με βρίσκει αντίθετο.

Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές των συμπολιτών μας, οι βουλευτές να ψηφίζουν νόμους που μειώνουν τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, ανεξάρτητα αν από τη ρύθμιση αυτή φαίνεται ότι ωφελούνται και οι Δήμαρχοι.

Η Αυτοδιοίκηση δεν ζήτησε ποτέ επιλεκτική μεταχείριση. Είναι πρόκληση από τη μια να μειώνεται η φορολογία των πολιτικών, και από την άλλη να περικόπτονται οι συντάξεις των πολιτών. Εμείς δεν ερωτηθήκαμε ποτέ γι αυτή τη ρύθμιση. Άλλοι νομοθετούν για μας, χωρίς εμάς.

Αν είχαμε ερωτηθεί, θα είχαμε επαναλάβει την πάγια θέση μας, ότι για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, οφείλουν και οι Υπουργοί, οι βουλευτές και οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων να μειώσουν τους μισθούς τους στο ύψος του μισθού του Δημάρχου Αθηναίων.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προχωρήσει στη μείωση των μισθών του πολιτικού προσωπικού κι όχι στη μείωση των φορολογικών του υποχρεώσεων.