Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Δεν τους πειράζουν τα αισχρά γεγονότα, αλλά οι λέξεις που τις περιγράφουν

Από την Ελεύθερη Ζώνη της Σοφίας Βούλτεψη (με τίτλο Η ασπόνδυλη γλώσσα της λήθης) www.elzoni.gr
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η λοβοτομή που επιχειρείται είναι πρωτοφανής. Και η υποκρισία άνευ προηγουμένου.
Προσφάτως, ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) εμφάνισε ένα «γλωσσάρι», που ετοιμάστηκε, λένε, από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.
Αυτό το εξωφρενικό λεξικό σκοπό έχει να… μειώσει την ένταση των λέξεων, διότι, όπως είπε ο εκπρόσωπος του γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου (τρομάρα του ) του ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ, «οι λέξεις διαμορφώνουν τις απόψεις μας, κάνουν τη διαφορά πολλές φορές. Λένε ότι «ο πόλεμος ξεκινά με τα λόγια, ίσως η ειρήνη και η ενότητα μπορούν επίσης να ξεκινήσουν με λέξεις».
Με λίγα λόγια, δεν τους πειράζουν τα αισχρά γεγονότα, τους πειράζουν οι λέξεις που τα περιγράφουν!
Όχι τυχαία! Πράγματι οι λέξεις κρατούν ζωντανή την ένταση των γεγονότων. Και όσο πιο ουδέτερες είναι, τόσο πιο εύκολα τα γεγονότα απομυθοποιούνται και ξεχνιούνται. Αυτό διδάσκουν όλες οι τεχνικές της προπαγάνδας, στην οποία έχει πλήρως προσχωρήσει ο ΟΑΣΕ.
Μάλιστα, ο Ντεζίρ ομολογεί απολύτως την σκοπιμότητα. Όπως είπε, το γλωσσάρι στοχεύει στο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους στο επαγγελματικό τους έργο, να βοηθήσει σε μια καλύτερη αλληλοκατανόηση και σε ποιοτική δημοσιογραφία» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ.
Η δε παρουσίαση έγινε, πάλι με προπαγανδιστικό μανδύα, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην Πράσινη Γραμμή κατά τον απολογισμό του προγράμματος «Διάλογος για την Κύπρο».
Εκεί, ο Ντεζίρ μίλησε για «Λέξεις που έχουν σημασία», υποστηρίζοντας ότι οι λέξεις αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά προέρχονται επίσης από τις επιλογές και στάσεις των ανθρώπων.
Και προσέξτε τώρα τι προτείνει το περίφημο γλωσσάρι στους δημοσιογράφους: Αντί της λέξης «Αττίλας» να χρησιμοποιούν τη λέξη… τουρκικός στρατός ή τουρκικά στρατεύματα, αντί του κυπριακού λαού να μιλούν για ελληνοκυπριακή κοινότητα, αντί μπουντρούμι να γράφουν φυλακή, αντί για μητέρα πατρίδα προτείνεται Ελλάδα και Τουρκία, αντί για Τούρκος εισβολέας προτείνεται Τουρκία/τουρκικός στρατός/τουρκική κυβέρνηση, αντί για πρόσφυγες προτείνεται η αναφορά σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, αντί για την λέξη «εγκλωβισμένοι» προτείνεται Ελληνοκύπριοι ή και Μαρωνίτες που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου και αντί «ελεύθερες περιοχές» προτείνεται το «νότιο μέρος της Κύπρου», αντί «κατεχόμενο τμήμα» να αναφέρονται σε βόρειο τμήμα!
Σημειώστε ότι οι πάνσοφοι λεξικογράφοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε εναλλακτικές λύσεις για τις λέξεις «ψευδοπρωθυπουργός/λεγόμενος υπουργός/'υπουργός'» και για τη λέξη εισβολή.
Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκρυψε τη δυσφορία του. Όπως είπε, «είναι αδόκιμο να λες την κατοχή ως βόρειο τμήμα. Η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού» και «το ψευδό μπορεί να μην το χρησιμοποιούν, δικαίωμά τους. Αλλά να εμπλέκεις έναν διεθνή οργανισμό και να λες ότι η κατοχή δεν είναι κατοχή, η εισβολή δεν ήταν κατοχή είναι λάθος. Προσπαθούμε να καλύψουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Δεν θα βρεθεί έτσι η λύση. Το κλίμα συμφιλίωσης δεν επιτυγχάνεται με λέξεις, αλλά με τις πράξεις».
Δεν έκρυψε μάλιστα την ενόχλησή του για το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν κάτω από την ομπρέλα ενός διεθνούς οργανισμού (που υποτίθεται ότι προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία στην Κύπρο καταπατώνται αγρίως). Και ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ήδη, οι δημοσιογράφοι έχουν αντιδράσει και δημοσιοποιήθηκε ιδιαίτερα σκληρό κείμενο με 170 υπογραφές.
Είναι προφανές ότι η επικίνδυνη φάρσα πρέπει να σταματήσει εδώ. Διαφορετικά, πολύ σύντομα οι λεξικογράφοι θα προτείνουν να αντικατασταθεί το εμβληματικό σύνθημα «Δεν ξεχνώ» με κάτι πιο… ανάλαφρο, όπως το… «δεν θυμάμαι»!
Ας αφήσουμε που μπορεί να μπουν ιδέες στον Κοτζιά, τώρα που κλείνει τη μια συμφωνία μετά την άλλη…
Δείτε ακόμη
Από τη Βολιβία ως τα Σκόπια ένας μπάφος δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ