Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού από τις 24 έως τις 30 Απριλίου.


Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού καθιερώθηκε να εορτάζεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, δηλαδή  από τις 24 έως τις 30 Απριλίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την εβδομάδα αυτή στην ενημέρωση του κοινού , για την σημασία της ανοσοποίησης και τα οφέλη του εμβολιασμού….
Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης εορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών  (EIW) η οποία εφέτος  κλείνει τα 10 χρόνια από την καθιέρωση της….
·        Ενίσχυση των εμβολισμών ρουτίνας κάθε χώρας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της εμβολιαστικής κάλυψης
·        Να επιταχυνθεί ο έλεγχος και η εκρίζωση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, με πρώτο ορόσημο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
·        Εισαγωγή νέων και βελτιωμένων εμβολίων
·        Ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων με τις νέες τεχνολογίες.
Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας  εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο….
Η ανοσοποίηση είναι η αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας. Είναι δε το σπουδαιότερο όπλο πρόληψης που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα.
 Αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και προλαμβάνει τις λοιμώδεις ασθένειες και  την  αναπηρία .
Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα, και ο καρκίνος που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή….
Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση ως προς την χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων είναι δυστυχώς η αιτία για την δημιουργία μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας η οποία εμφανίστηκε στην Ελληνική κοινωνία.
Οι χώρες άλλωστε που βιώνουν κοινωνικοοικονομική κρίση είναι επιρρεπείς σε σοβαρές επιδημίες από «ξεχασμένα» νοσήματα, που εμφανίζονται ως «αναδυόμενα» λοιμώδη νοσήματα  π.χ η φυματίωση.
Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν μέσα από προγράμματα Αγωγής Υγείας  για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες αντιλήψεις, τόσο για την ατομική τους υγεία όσο και  για την Δημόσια Υγεία

Η ΠΚΜ με τις δράσεις της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και με τους επαγγελματίες υγείας που διαθέτει , παρέχει  στους πολίτες :
·        Εμβολιαστική κάλυψη όπου απαιτείται σε ανασφαλίστους π.χ γρίπη
·         Εκπονεί και εφαρμόζει προγράμματα αγωγής υγείας κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό
·        Σε έκτακτες περιπτώσεις πχ επιδημίες συμμετέχει στις δράσεις μαζικού  εμβολιασμού παράλληλα με την ενημέρωση του πληθυσμού.

·        Λειτουργεί γραφείο-ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες( κίτρινου πυρετού, τύφου, χολέρας κλπ ) και χορηγούνται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού ,όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ