Οι υπολογιστές είναι πλέον ένα απο τα "στανταρ" κομμάτια της ζωής μας. Δηλαδή όλοι έχουμε εναν, όλοι θα περάσουμε τουλάχιστον 30 λεπτά της ημέρας μας σε αυτούς. Ναι αλλά όσο περνάει ο καιρός τα προγράμματα και τα λειτουργικά συστήματα (π.χ. Windows) έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, που σημαίνει οτι πρέπει σύντομα να πάρουμε καινούριο, σωστά; Λάθος!
Ο paraplanitikoteros σήμερα σας έχει μια λύση η οποία αποτελείται απο πολλά σκέλη! Επίσης όλα είναι ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει οτι αν έχετε τις γνώσεις μπορείτε να τα τροποποιήσετε όπως θέλετε.
Ας δούμε τα περιεχόμενα:
1) Δωρεάν Λειτουργικό Σύστημα
2) Δωρεάν Σουίτα Γραφείου
3) Δωρεάν Εφαρμογή Επεξεργασία Εικόνας
4) Δωρεάν & Ασφαλής Περιηγητής (Web Browser)
5) Δωρεάν & Καλύτερη Εφαρμογή Πολυμέσων
1) Δωρεάν Λειτουργικό Σύστημα
Όλοι οι υπολογιστές έρχονται με ενα πρόγραμμα που λέγεται "Λειτουργικό Σύστημα". Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν τα λεγόμενα "Windows", ενω κάποιοι έχουν το "Mac OS X" και το "GNU/Linux" ή απλά "Linux". Τα 2 πρώτα κοστίζουν για να τα αγοράσεις, και είναι αρκετά τα λεφτά. Ο paraplanitikoteros θα σας βάλει στον κόσμο του Linux με το Ubuntu. Δεν χρειάζεται να βγάλετε τίποτα απο τον υπολογιστή σας! Χρειάζεστε 10GB ελεύθερο χώρο στον δίσκο και μια καλή σύνδεση στο internet. Κατεβάζουμε το Ubuntu Desktop Edition Windows Installer (wubi), και κάνουμε εγκατάσταση σαν οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ακολουθόντας τις οδηγίες. Αν ο υπολογιστής είναι σχετικά καινουριος (μέχρι 2 χρόνια πριν) στο "Περιβάλλον Επιφάνειας" διαλέγουμε Ubuntu, ενώ για παλαιότερους υπολογιστές διαλέγουμε Xubuntu. Όταν ολοκληρωθεί, κάνουμε επανεκκίνηση και διαλέγουμε να μας ανοίξει το Ubuntu αντί για Windows. Με το Ubuntu/Xubuntu έχουμε αυτόματα: OpenOffice (το αντίστοιχο του Microsoft Office), εφαρμογές πολυμέσων, παιχνίδια και διάφορα άλλα! Τέλος, οι ενημερώσεις ασφαλείας είναι δωρεάν.
2) Δωρεάν Σουίτα Γραφείου
Αν ακολουθήσετε το 1), δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα. Όταν λέω σουίτα γραφείου, εννοώ επεξεργαστή κειμένου, λογιστικών φύλλων κλπ. Το ποιο γνωστό είναι το Microsoft Office, ταο οποίο είναι και ακριβό. Εγω σας έχω δωρεάν λύση, η οποία είναι ύπερπλήρης! Το όνομα αυτού: OpenOffice! Το κατεβάζουμε απο εδώ
3) Δωρεάν Εφαρμογή Επεξεργασίας Εικόνας
Αυτό το βήμα σε ενδιαφέρει και εσένα που ακολούθησες το πρώτο. Η εφαρμογή αυτή είναι πολύ καλή, και πολλοί λένε οτι ανταγωνίζεται στα ίσα το Photoshop. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, καθώς δεν έχω τέτοιες επεξεργαστικές ανάγκες, αλλα ξέρω οτι είναι πλήρης λύση! Αναφέρομαι φυσικά στο GIMP, το οποίο το βρίσκουμε εδώ
4) Δωρεάν & Ασφαλής Περιηγητής (Web Browser)
Για άλλη μια φορά, αν ακολούθησες το πρώτο βήμα, αυτο δεν σε ενδιαφέρει! Θα μου πείτε τώρα οτι όλοι έχουν περιηγητή, τον Windows Internet Explorer. Ναι αλλά δεν είναι και τόσο ασφαλής! Εγώ θα σας δώσω 2 επιλογές: Mozilla Firefox και Google Chrome. Και οι δύο είναι ασφαλείς, με την διαφορά οτι ο Mozilla Firefox έχει πιό πολλές επεκτάσεις λειτουργείας και θεμάτων, ενω ο Google Chrome είναι πιο ελαφρύς.
5) Δωρεάν & Καλύτερη Εφαρμογή Πολυμέσων
Αν και στο Ubuntu έχει ήδη εφαρμογές πολυμέσων, εγω θα σας προτείνω μια καλύτερη λύση, η οποία κάνει και για Windows και για OS X. Είναι ο VLC Player, ο οποίος μπορεί να αναπαράγει σχεδόν τα πάντα. Τον VLC Player τον κατεβάζουμε απο εδώ
Εαν δεν σας κάλυψαν οι προτάσεις μου και θέλετε κάτι άλλο, γράψτε ενα σχόλιο και θα σας απαντήσω :-)
--paraplanitikoteros
όταν όμως εγκαθιστάς τα linux μέσα στα windows με το wubi, αν συμβεί κάτι μην γυρίσεις και μου πεις πως φταίνε τα linux γιατί αυτός ο τρόπος εγκατάστασης δεν είναι ασφαλής.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο καλύτερο είναι σε ξεχωριστό διαμέρισμα νάχεις τα linux, αν θες νάχεις 2 λειτουργικά και να τόχεις δίπορτο.
εξάλλου ο μπιλ γκέιτς δεν τα βλέπει.
I love linux.
Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σε κάποια διακοπη ρευματος να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εγκατάσταση του Linux, αλλα κι αυτό σπάνια. 2 χρόνια έτρεχα Ubuntu έτσι, γιατι δεν μπορούσα να κάνω κανονική εγκατάσταση, δεν έβλεπε τον δίσκο μου. Πόσες φορές είχα πρόβλημα αυτα τα 2 χρόνια; 0.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη συνέχεια