Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15/8


Ιγνάτιο Λογιόλα

1534: ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουϊτών
1769: γεννιέται στο Αιάκιον της Κορσικής ο μετέπειτα αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.
1858: "ο Βασιλιάς Όθωνας θεσπίζει με το βασιλικό διάταγμα ""περί συστάσεως των Ολυμπίων"" γενικούς αθλητικούς διαγωνισμούς κάθε 4 χρόνια με την επωνυμία ""Ολύμπια"" μέσα...

στο πλαίσιο διεθνών εκθέσεων που θα γίνονται στο Ζάππειο. Τον θεσμό αυτό τον χρηματοδοτεί ο Ευάγγελος Ζάππας και οι αγώνες μένουν γνωστοί στην ιστορία ως Ζάππειες Ολυμπιάδες."
1888: "γεννιέται ο στρατιώτης, ηθοποιός, αλλά και τυχοδιώκτης Τόμας Έντουαρντ Λόρενς Τρέμαντοκ, γνωστότερος ως ""Λόρενς της Αραβίας"". Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανών."
Τζόζεφ Πούλιτζερ
1903: ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.
1914: ανοίγει η διώρυγα του Παναμά
1924: "γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Ρόμπερτ Μπολτ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι ο ""Λόρενς της Αραβίας"", ""Δόκτωρ Ζιβάγκο"", ""Η κόρη του Ράιαν"". κ.α."
1925: γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας και ποιητής Σερ Γουόλτερ Σκοτ.
1940: "γεγονός συγκλονιστικό σκιάζει τη γιορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, όταν το καταδρομικό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ""Έλλη"" τορπιλίζεται απ΄ τους Ιταλούς."
1961: "αρχίζει να χτίζεται το ""Τείχος της Ντροπής"" στο Βερολίνο, που για χρόνια θα χωρίζει τη Γερμανία σε ανατολική και δυτική."
1969: αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Stills, οι Nash και πολλοί άλλοι.
1979: ο Γιώργος Βαμβακάς κερδίζει κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας τα 400μ εμπόδια με 50.67 δίνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους διεθνείς αγώνες στίβου.
Κάρλος
1980: η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.
1994: "συλλαμβάνεται ο τρομοκράτης Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός με το ψευδώνυμο ""Κάρλος""
1995: συγκινητικές στιγμές ζουν οι εναπομείναντες Έλληνες στην Ίμβρο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος συλλειτουργούν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ