Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Στα 5 εκατ. ευρώ το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα το 2015


Με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 430/2015) καθορίζονται οι λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των ζαχαροτεύτλων. Σύμφωνα με την ΥΑ που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2015 ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ.
Για το έτος 2016 ανέρχεται στα 6.917.591€, για το έτος 2017 ανέρχεται στα 6.835.089€, για το έτος 2018 ανέρχεται στα 6.759.725€, για το έτος 2019 ανέρχεται στα 6.684.367€, για το έτος 2020 ανέρχεται στα 6.684.367€. Η έκταση αναφοράς σύμφωνα με το άρθρο 52.6 καθορίζεται σε 13.367,2 εκτάρια.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων είναι οι γεωργοί, που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • Να έχουν συνάψει σύμβαση καλλιέργειας τεύτλων και παράδοσης του προϊόντος στη ζαχαροβιομηχανία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
  • Να έχουν χρησιμοποιήσει πιστοποιημένο σπόρο σποράς.
  • Να έχουν παραδώσει το προϊόν στη ζαχαροβιομηχανία το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το τρέχον έτος υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Κατά παρέκκλιση, σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, το διάστημα μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.
Υποχρεώσεις παραγωγών
Οι παραγωγοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 1 της παρούσης υποχρεούνται:
1.     Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρο 93 και 94 του κανονισμού (ΕΕ). 1306/2013.
2.     Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές επιτροπές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3.     Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για την βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συ−
νεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
4.     Να υποβάλλουν συνημμένα με τη ενιαία αίτηση ενίσχυσης τα επίσημα παραστατικά τα οποία απαιτούνται και καταγράφονται σε εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υποχρεώσεις E.B.Z.
Η Ε.Β.Ζ. η οποία παραλαμβάνει την πρώτη ύλη στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλει:
1.     Να υπογράφει συμβάσεις καλλιέργειας τεύτλων και παράδοσης του προϊόντος με τους τευτλοπαραγωγούς μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
2.     Να συμπληρώνει ηλεκτρονικά στην από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οριζόμενη εφαρμογή τα αναλυτικά στοιχεία των τευτλοπαραγωγών που παρέδωσαν το προϊόν.
3.     Να τηρεί αρχείο όλων των απαραίτητων παραστατικών τα οποία απαιτούνται για τους οποιοδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους.
4.     Να διευκολύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων.
5.     Να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους για την πιστοποίηση της καλλιέργειας και να αποστέλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετική βεβαίωση εντός ενός μήνα από την ολοκλήρωση των παραδόσεων.

 ΠΗΓΉ agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ