Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Οι Σέρβοι απαιτούν από ΕΕ και ΝΑΤΟ αποζημίωση για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ



Από ότι φαίνεται η ελληνική πρωτοβουλία  για οικονομική αποζημίωση για το κατοχικό δάνειο και τις θηριωδίες των Ναζί, από την Γερμανία, ενεργοποίησε και άλλους λαούς, ξυπνώντας τους από τον λήθαργο. Αρχικά η Ρωσία για το ίδιο θέμα , και όχι μόνο. Για μια άλλη  μαύρη περίοδο αυτή του 1999 η Σερβία απαιτεί οικονομική αποζημίωση από το ΝΑΤΟ, αρχικά για τις ανθρώπινες απώλειες, και  την διάλυση του βιομηχανικού ιστού της χώρας, αλλά και το πισωγύρισμα της χώρας  «30 χρόνια πίσω».     

Οι Σέρβοι απαιτούν από τη Δύση αποζημίωση για τους ανελέητους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, το 1999, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα rusplt.ru.

Η απαίτηση του σερβικού κράτους αφορά τις ζημίες που προκλήθηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ( συμπεριλαμβανομένων Ιταλίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Βρετανίας κά)  κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε  από την ΜΚΟ « Φόρουμ του Βελιγραδίου για την ισότητα και την Ειρήνη» κατά την συνεδρίασή που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της 16ης επετείου των τραγικών γεγονότων.



Ο απόστρατος Σέρβος Στρατηγός Γιόβο Μιλάνοβιτς, υπενθύμισε ότι η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ ήταν μια «παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της Γιουγκοσλαβίας, η οποία επέφερε τεράστιες υλικές ζημιές, καθώς  και μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Η συνάντηση υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή ως μια απαίτηση για την ανανέωση της συμμαχίας , έναντι των αποζημιώσεων  απο το ΝΑΤΟ, ασκώντας παράλληλα επίσημα ποινική δίωξη κατά των δυτικών ηγετών που είχαν αποδεχθεί την απόφαση να βομβαρδίσουν μια ανεξάρτητη χώρα .

Η επιχείρηση «Allied Force» , η οποία εκτελέστηκε από την Βορειοατλαντική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε  χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του  ΟΗΕ και ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1999 και διήρκεσε 78 ημέρες. Στόχοι των βομβαρδισμών  του ΝΑΤΟ με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία  στη Μεσόγειο, έγιναν οι διάφορες εγκαταστάσεις που βρίσκονταν σε όλη την επικράτεια της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Με πρόσχημα μια πράξη επιθετικότητας,  τα 19 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αφού «απέτυχαν» τις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας, μετά  την άρνηση της Σερβίας να υπογράψει το «σχέδιο ειρήνης», το οποίο απαιτούσε στην ουσία κατοχή της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν προσχεδιασμένους βομβαρδισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με ανάλυση του pentapostagma.gr, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τις σερβικές πηγές, εκτελέστηκαν 2300 αεροπορικές επιδρομές. Τα θύματα των βομβαρδισμών έφτασαν τους 2 χιλιάδες άμαχους, κυρίως στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, 1000 Σέρβων στρατιωτών, ενώ πάνω από 5 χιλιάδες άτομα τραυματίστηκαν και πάνω από 1.000 είναι αγνοούμενοι.


Καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η  στρατιωτικό-βιομηχανική υποδομή της Σερβίας, αλλά  περισσότεροι από 1.500 οικισμοί . Σύμφωνα με Σέρβους  εμπειρογνώμονες, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, κυμαίνεται 60 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για μια επιχείρηση την πρώτη  του είδους η οποία δεν είχε την νομιμοποίηση του ΟΗΕ, κάτι πολύ σημαντικό  για την μετέπειτα πορεία των γεγονότων.  Επίσημη αντίδραση από την σερβική κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε. Η Ελλάδα τήρησε φιλική στάση προς την Σερβία καθ όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ