Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ανακαλύφθηκε μακάκος που ξεχωρίζει για το πέος του



Έναν μακάκο (είδος πιθήκου) που διαφέρει από τα συγγενικά του είδη χάρη στο πέος του ανακάλυψαν ερευνητές στα υψίπεδα του Θιβέτ.
Σε αντίθεση με τα ξαδέλφια του που είναι προικισμένα με λευκούς όρχεις και μυτερό πέος ο μακάκος με την προτεινόμενη ονομασία Macaca leucogenys φέρει ένα σκούρο, τριχωτό όσχεο (σάκο που συγκρατεί τους όρχεις) και βάλανο (κορυφή πέους) με στρογγυλεμένο σχήμα.
Επίσης, ο Μ.leucogenys ξεχωρίζει από την πυκνή, μακριά γούνα στο λαιμό του. Για την αναγνώρισή του ως ξεχωριστό είδος απομένει να πραγματοποιηθούν γενετικές αναλύσεις.
Η ανακάλυψη του μακάκου έγινε στα τροπικά και υποτροπικά δάση της νοτιοανατολικής επαρχίας Μοντόγκ του Θιβέτ, σε υψόμετρα από 1.400 έως 2.700 μέτρα, μια απομακρυσμένη περιοχή όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιτόπιες έρευνες από βιολόγους.
—Άγνωστα είδη σε μια ανεξερεύνητη και απειλούμενη περιοχή
«Είναι μια περιοχή που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα από επιστημονική άποψη, εν μέρει λόγω των πολιτικών συγκρούσεων» εξηγεί ο Πολ Γκάρμπερ, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης «American Journal of Primatology» στο οποίο δημοσιεύεται η ανακάλυψη. Στα δάση του Μοντόγκ, τροπικά σε χαμηλότερα υψόμετρα και υποτροπικά στα μεγαλύτερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να κρύβονται κι άλλα άγνωστα είδη πρωτευόντων.
Ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάμερες κίνησης που λειτουργούν αυτόνομα στο δάσος επί μήνες.
Τους μακάκους της περιοχής απειλούν τα σχέδια για τη δημιουργία τεχνητής λίμνης και μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών.
Όπως προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα στη δημοσίευσή της, «η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών θα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και να καταστραφούν μεγάλες εκτάσεις δάσους κατά μήκος των ποταμών».
Επιπλέον, «η μετανάστευση μεγάλου αριθμού ανθρώπων για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της λαθροθηρίας, της αποδάσωσης και της κατασκευής νέων δρόμων και κατοικιών για τους εργάτες».
Η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού υδροηλεκτρικών εργοστασίων στα οροπέδια του Θιβέτ ώστε να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για 120 Γιγαβάτ καθαρής ισχύος από ΑΠΕ το 2020.
Εκτός από την άγρια ζωή, τα φράγματα των Κινέζων έχουν ήδη εκτοπίσει 23 εκατομμύρια ανθρώπους υποβαθμίζοντας παράλληλα τους όγκους, αλλά και την ποιότητα του νερού.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ