Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Προαναγγέλλει αλλά και διαψεύδει παράλληλο νόμισμα ο Βαρουφάκης



«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» - Μιλούσα θεωρητικά, απάντησε μόλις δημοσιοποιήθηκε η δήλωσή του - Λαφαζάνης: «Η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί παράλληλο νόμισμα, δεν είναι στις προθέσεις της»
Παράλληλο νόμισμα προανήγγειλε με δηλώσεις του στην Telegraph ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Γράφει η εφημερίδα: «Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα».

Και στη συνέχεια φιλοξενεί δήλωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών: «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, η Καλιφόρνια το 2008 εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν πάγωσε η ρευστότητα μετά την κρίση της Lehman Brothers. Ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι αυτό το μέτρο δεν αποτελεί πρελούδιο για Grexit αλλά μια νομική ενέργεια εντός της απαραβίατης ιερότητας της νομισματικής ένωσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ήταν μία θεωρητική κουβέντα σε ανύποπτο χρόνο αν δεν υπήρχε συμφωνία. Ο ίδιος ο υπουργός έγραψε λίγο μετά το σάλο που ξέσπασε στο Twitter: Η θέση της Ελλάδας στο  € είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα.

Σε δήλωσή του στο MEGA ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί παράλληλο νόμισμα, δεν είναι στις προθέσεις της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ