Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση Βεσυρόπουλου για τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου των αγρωτών"Σε πλήρη άγνοια έχει αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου"
Κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή, για το αλαλούμ που έχει προκύψει με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο), την οποία συνυπέγραψαν 54 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Στην Ερώτηση μου, σημειώνω ότι, οι δικαιούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, σε τι αντιστοιχούν και αν έχουν υποστεί τη διαδικασία συμψηφισμού. Επίσης, υπάρχουν δικαιούχοι, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους τα ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα, προς τους αγρότες, σε τι αντιστοιχούν τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και με ποιον τρόπο έγιναν οι υπολογισμοί.
Σε δήλωση μου μετά την κατάθεση της Ερώτησης ανέφερα:
«Σε πλήρη άγνοια έχει επιλέξει να αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που δικαιούνταν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο). Μετά από καθυστέρηση 2 ετών, αποφάσισαν να καταβάλλουν μειωμένα τα οφειλόμενα ποσά, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς κανένα σχεδιασμό, με αποτέλεσμα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να αναζητούν τα χρήματα που δικαιούνται μεταξύ Τραπεζών, Εφοριών και του Ασφαλιστικού Φορέα, χωρίς κανείς να μπορεί να τους δώσει μια σαφή απάντηση. Το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει στοχοποιήσει τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Αποδεικνύεται περίτρανα, αν αναλογιστεί κανείς τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα και τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που έχει επιβάλλει».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΘΕΜΑ: «Πλήρης σύγχυση και έλλειψη ενημέρωσης των δικαιούχων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο)»

Κύριε Υπουργέ,

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δικαιούνται επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εδώ και λίγες μέρες τελούν σε καθεστώς αναταραχής. Αιτία ανησυχίας, είναι η διαδικασία σχετικά με τα ποσά, που είτε πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και δεν γνωρίζουν σε τι αντιστοιχεί είτε σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει πιστωθεί κανένα ποσό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στις 2 Φεβρουαρίου:
-Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β' εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014.
-Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το 2015 θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.
-Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε).
Οι δικαιούχοι όμως, δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, σε τι αντιστοιχούν και αν έχουν υποστεί τη διαδικασία συμψηφισμού.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δικαιούχοι, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους τα ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
Είναι σαφές ότι, το Υπουργείο Οικονομιών, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση.
Να υπάρξει αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση για τα ακριβή ποσά, που πιστώνονται ως επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, καθώς και με ποιον τρόπο έγιναν οι υπολογισμοί, έτσι ώστε, να μπορεί ο κάθε δικαιούχος, να έχει σαφή εικόνα αλλά και να γνωρίζει το ποσό που του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να τερματιστεί η εικόνα σύγχυσης που επικρατεί σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να γνωρίζουν οι δικαιούχοι σε τι αντιστοιχούν τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.