Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Οι Ελβετοί ψηφίζουν εάν θα δώσουν υπηκοότητα σε τρίτης γενιάς μετανάστες



Έχοντας στην κεντρική του αφίσα μια γυναίκα που φοράει μπούρκα, το Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε αυτό, οι Ελβετοί πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης της ελβετικής ιθαγένειας σε τρίτης γενιάς μετανάστες.

Όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα της χώρας τάσσονται υπέρ του «ναι».

Η Σιμονέτα Σομαρούγκα, επικεφαλής του ομοσπονδιακού γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ελβετίας, επισημαίνει:

«Στο κάτω κάτω της γραφής, πρόκειται για νέους ανθρώπους που μένουν εδώ, γεννήθηκαν εδώ, οι γονείς τους γεννήθηκαν εδώ, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους πιθανότατα μετανάστευσαν εδώ. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν το σπίτι τους εδώ, η μόνη τους διαφορά με εμάς είναι ότι δεν έχουν το κόκκινο διαβατήριο».

Στο δημοψήφισμα οι πολίτες της Ελβετίας καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της απλοποίησης της απόδοσης της ελβετικής ιθαγένειας, για την χορήγηση της οποίας υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου της χώρας.

Το δημοψήφισμα αφορά περίπου 25.000 κατοίκους της Ελβετίας, στην πλειοψηφία τους ιταλικής, ισπανικής και τουρκικής καταγωγής.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, τυχόν υπερψήφιση του δημοψηφίσματος δεν θα σημαίνει και αυτόματη χορήγηση της ιθαγένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ