Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ενημέρωση Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ημαθίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κουνουπιών


Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ημαθίας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κουνουπιών  σας ενημερώνει τα παρακάτω:
 Όσον αφορά τις ενδοοικιακές και περιοικιακές εστίες οι ιδιώτες ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουν για την εξουδετέρωση...

ή την μείωση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε, τις διακοσμητικές  δεξαμενές στις αυλές των σπιτιών , τα άχρηστα πηγάδια και σημεία συγκέντρωσης στάσιμων νερών, το νερό που συγκεντρώνεται σε πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων ή στα θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών, το νερό που παραμένει στις φραγμένες υδρορροές ή στα πεταμένα κονσερβοκούτια .

Γενικά πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση στάσιμων υδάτων γιατί αποτελούν  εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.

Οι ιδιοκτήτες στάβλων  θα πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητα των ζώων και των εγκαταστάσεων τους .

Λόγω απουσίας αποχετευτικού συστήματος σε πολλές περιοχές είναι συχνό φαινόμενο η ρήψη οικιακών λυμάτων (προερχόμενα από κουζίνες, πλυντήρια, τουαλέτες κλπ) στα αυλάκια όμβριων υδάτων ενέργεια που είναι παράνομη .

Η Υπηρεσία μας θα προβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτοψίες και όπου εντοπισθούν τέτοιες παράνομες συνδέσεις θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα ο Νόμος.

Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :

Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα ,φεγγίτες ,αεραγωγοί τζακιού κ.α).
Χρήση εντομοκτόνων που περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη) κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (<φιδάκια>) κ.λ.π.
Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως η χρήση εντομοαποθητικών με DEET), σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών.
Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών .
Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
Η υπηρεσία μας είναι στη διάθεση σας για κάθε σχετική πληροφορία

Τηλ. 23313 50110, 23313 50125

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ