Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Επιστροφή έδρας βουλευτή

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της Πλεύσης Ελευθερίας λίγο πριν, ζητούν από αυτούς που αποχώρησαν από το κόμμα, να επιστρέψουν τις έδρες τους. Να παραιτηθούν δηλαδή από βουλευτές και να πάρουν την θέση τους οι επιλαχόντες που λογικά θα είναι και πιστοί στο κόμμα. Επικαλούνται δε συμφωνίες αλλά και τα καταστατικά των κομμάτων τους που υποτίθεται πως το επιβάλλουν....

Είναι κάτι που από χρόνια έχει απασχολήσει τα κόμματα, όπως και την  κοινή γνώμη, αλλά μέχρι τώρα δεν θυμάμαι κάποιος που ανεξαρτητοποιήθηκε να επέστρεψε την έδρα του. Αν υπάρχει κάποιος θα είναι μάλλον εξαίρεση.

Τα πράγματα είναι απλά. Το σύνταγμα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία, την αυτοτέλεια, την αυτονομία του βουλευτή, όπως θέλετε ονομάστε την. Δεν μπορεί κανείς να τον αναγκάσει να παραιτηθεί. Όλα τα άλλα είναι απλά για να έχουμε να λέμε. Και είναι για να έχουμε να λέμε αφού διαφορετικά, θα καταλήγαμε στην δικτατορία του ενός. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν βουλή επιτροπές και όλα τα παρελκόμενα που εγγυόνται την λειτουργεία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μετά τις εκλογές ο αρχηγός του κόμματος που έχει την πλειοψηφία θα όριζε κάποιους που θα δρομολογούσαν τις όποιες εξελίξεις, νομοθετήματα κλπ.

Ότι υπάρχει σε καταστατικά κομμάτων, συμφωνίες ή ότι άλλο, που υποτίθεται πως, αναγκάζει τον εκλεγμένο να παραδώσει την έδρα, είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, πλήγμα στην καρδιά της δημοκρατίας. Θα αναρωτηθεί κανείς, είναι νόμιμο, αλλά είναι ηθικό; Σίγουρα πολύ πιο ηθικό από ένα αντισυνταγματικό καταστατικό οποιουδήποτε κόμματος η από όποια γραπτή ή προφορική συμφωνία…

Αν γράφουμε τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας στα παλιά μας τα παπούτσια, επειδή έτσι μας βολεύει, ανοίγουμε την πόρτα στο φασισμό….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ