Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Γλιτώστε τις προσαυξήσεις στην εφορία με… φοροδάνεια


«Εργαλείο» για εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τις προσαυξήσεις στα χρέη τους προς την εφορία, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν –υπό προϋποθέσεις- τα φορο-δάνεια. Η λογική είναι ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους, απαλλάσσονται από το σύνολο των προσαυξήσεων, οι οποίες ενδέχεται να είναι ένα σεβαστό ποσό. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα; 
Εκεί λύση μπορούν να δώσουν τα φοροδάνεια, που δίνουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα την απαραίτητη ρευστότητα για να αποπληρώσουν άμεσα τις οφειλές και να τύχουν των ευεργετικών συνεπειών του νόμου. Βέβαια, εφόσον δε δοθεί παράταση στην αρχική ημερομηνία της 27 Μαρτίου για τη ρύθμιση για αποπληρωμές express, τα φοροδάνεια μπορούν να βοηθήσουν μόνο στην περίπτωση της κανονικής ρύθμισης, αυτής των 100 δόσεων. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η εφορία αναμένεται να αρχίσει να πιέσει εκείνους με σημαντικές οφειλές, όπως άλλωστε φαίνεται και από την αποστολή μεγάλου αριθμού σχετικών ενημερωτικών e-mail.
Αρκεί βέβαια ο φορολογούμενος να έχει υπολογίσει σωστά το κόστος αποπληρωμής του φοροδανείου, ώστε εν τέλει να βάλει από την τσέπη του λιγότερα χρήματα, σε σχέση με αυτά που γλιτώνει από την εφορία και τις όποιες προσαυξήσεις ενδεχομένως υπάρχει. Αν τα μαθηματικά «βγαίνουν», τότε η λήψη ενός φοροδανείου μπορεί να αποτελέσει συμφέρουσα επιλογή. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σε ισχύ παραμένουν οι ευκολίες πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών προς εκείνους που πρέπει να πληρώσουν το φόρο τους, αλλά σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο είναι ακόμη πιο «τσουχτερό». 
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτού του τύπου δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους πριν από μία δεκαετία, επιτρέποντας στους φορολογούμενους να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ώστε να καλύψουν άμεσα τα χρέη τους προς την τράπεζα. Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς πολλοί είναι πλέον εκείνοι που δεν έχουν τα μετρητά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. 
Τα σχετικά προϊόντα αυτά απευθύνονται σε για ιδιώτες, σε για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και σε επιχειρήσεις, ενώ τα διαθέτουν οι περισσότερες τράπεζες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα δάνεια αυτού του τύπου γνώρισαν σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. 

Το προφίλ των φοροδανείων 
Στην πραγματικότητα πάντως, τα φοροδάνεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά καταναλωτικά δάνεια, με τη διαφορά όμως ότι ενσωματώνουν μια σειρά όμως από ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι τα κάνουν πιο δελεαστικά προς τους υποψήφιους δανειολήπτες. Ο πρώτος και βασικότερος δεν είναι άλλος από το κόστος του χρήματος. Δηλαδή, το μέσο επιτόκιο ενός «φοροδανείου» είναι σαφώς χαμηλότερο από ένα απλό, καταναλωτικό δάνειο. 
Σε απόλυτες τιμές, κατά μέσο όρο ο φορολογούμενος-δανειολήπτης επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο της τάξης του 9%, όταν για ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 12% με 13%. Παράλληλα, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%. Δηλαδή, ουσιαστικά το επιτόκιο προς την τράπεζα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους τόκους και τα πρόστιμα που χρεώνει το δημόσιο σε όσους δεν πληρώσουν τους φόρους στην ώρα τους. 
Ως προς το ύψος του δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, φτάνει μέχρι τα 40.000 ευρώ –ή το σύνολο του ποσού- ενώ αν προσημειωθούν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί. Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον ένα χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη. 

Γιάννης Μασανόρης​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ