Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος υποκλινόταν στον ρόλο του ΣτΕ





... Δεν αποκλήθηκε τυχαία εθνάρχης. Ένας από τους λόγους, που δείχνουν το μεγαλείο, την προσωπικότητα και τον σεβασμό του στους θεσμούς, είναι και η στάση του απέναντι στην δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιαδήποτε σύγκριση με πρόσωπα της σημερινής εποχής θα είναι προσβολή στο πρόσωπο του μεγάλου αυτού πολιτικού, αλλά και στην δημοκρατία που κάθε παράβαση του καταστατικού της χάρτη, όσες δικαιολογίες να προβάλουν κάποιοι είναι επικίνδυνη και μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για επικίνδυνες παρεκτροπές

17 Μαΐου 1929, ημέρα πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, που υπόσχεται να συγχαρεί τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αν ακυρώσουν πράξη της κυβέρνησής του, συγκλονίζει
"...Δεν σας υπόσχομαι ότι η κυβέρνησις εκ προθέσεως θα διαπράξη παρανομίαν, δια να σας δώση την ευκαιρίαν ν΄ακυρώσητε την πράξιν της και την επαναφέρητε εις την τάξιν. Άλλωστε, αν η αρχή της σοφίας είναι ο φόβος του Κυρίου, η λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η αρχή ίσως περισσοτέρας προσοχής εκ μέρους των κυβερνώντων, όπως αποφεύγουν παρανόμους πράξεις. Αλλ΄ όσην προσοχήν και αν δείξωμεν είναι ανθρώπινον, να υποπέσωμεν και εις παρανόμους ενεργείας.
Όταν δε έστω και άνευ προθέσεως διαπράξη η κυβέρνησις καμμίαν παρανομίαν και έλθη το Συμβούλιον της Επικρατείας να της πη, ότι της ακυρώνει την πράξιν της ταύτην, σας βεβαιώ ότι θα έλθω προσωπικώς να συγχαρώ και να σφίξω το χέρι του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι υπενθύμισαν εις την κυβέρνησιν, ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρανομή".
AdTech Ad
Το απόσπασμα αυτό είναι μέρος της ομιλίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 17 Μαΐου του 1929. Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού δημοσιεύεται αυτούσια στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σαν φάρος, που μένει αναμμένος, για να θυμίζει στο πέρασμα των χρόνων τη σημασία και βαρύτητα του ρόλου των δικαστών και τον τρόπο με τον οποίον μία κυβέρνηση θα πρέπει να έχει το πολιτικό σθένος, να δεχτεί την ακύρωση τυχόν παράνομης πράξης της.
Τα λόγια του πολιτικού ηγέτη της εποχής, ιστορικά και πιο επίκαιρα από ποτέ.
Με αφορμή την ακύρωση του Νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, διαβάστε την ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς υποκλινόταν στον ρόλο των μελών του Δικαστηρίου.
"Εάν κατορθώσωμεν και είμαι βέβαιος ότι θα το κατορθώσωμεν δια του συμβουλίου της επικρατείας να εμπνεύσωμεν και εις τον τελευταίον πολίτην που κατοικεί εις τα απώτατα του κράτους ότι 'υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας' που προστατεύουν κάθε πολίτην αδικούμενον από οιονδήποτε διοικητικόν όργανον και από την κυβέρνησιν αυτήν χωρίς να έχη ανάγκην ο πολίτης να προσφεύγη εις πλάγια μέσα και εις την υποστήριξιν των ισχυρών της ημέρας δια να εύρη το δίκαιόν του, βεβαιωθήτε ότι εγκαινιάζομεν ένα σταθμόν ιστορικόν, τον ιστορικώτερον ίσως σταθμόν της ζωής μας από αιώνος", λέει.
Περισσότερα ΕΔΩ ΣΤΟ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ